Chemaţi să preia sălile pe care le asteapa de trei ani, chirurgii au constat că încăperile nu au dotari esentiale pentru operatii.
Gheorghe Damian, manager Spitalul Judeţean Botoşani:"Au fost probleme şi cu covorul antibacterian care se pune pe pereţi pentrucă proiectul iniţial prevedea var lavabil şi conform normelor europenerebuie să existe acest covor."
Dr. Petre Rădăuceanu, şef UPU:"Aceste covoare au un rol deosebit atit pentru protectia peretilor, este unmaterial special care impiedică depunerea microbilor, si care poate fi
rapid sterilizat."
Dau vina pe legislație
Din cele 20 de milioane de lei primite de la UE, constructorii au montat geamuri termopan şi au dat pereţii cu var lavabil pentru că atât era prevăzut în documentatia pusa la punct fără consultarea unor specialist. Cei care s-au ocupat de proiect dau acum vina pe legislaţie.
Otilia Moruzi, şef Serviciului Proiecte şi Cooperare Internaţionalădin cadrul CJ Botoşani: ”Din 2009 până în 2012 au trecut totuși 3 ani, s-au mai modificat o seriede criterii pentru autorizarea spitalelor, au apărut noi cerinte.”
Gheorghe Damian, manager Spitalul Județean Botoșani: ”Eu cred că au mai fost scăpări de astea ca să se încadreze în baniiprevăzuţi în acest proiect , s-a renunţat la aceste devize.”
Cine va plăti pentru cheltuielile suplimentare?
În mare grabă, autorităţile judeţene au alocat 125 000 de lei pentrumontarea unor sisteme de climatizare. Acum se caută bani pentru covoareleantibacteriene. Asta pentru că banii europeni pot fi folosţi strict pentrulucrările prevăzute în proiect.
Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte CJ Botoşani: ”Pentru plata unor astfel de lucrări, procedura de verificat, de aprobare, egreoaie drept pt care luăm în calcul să luăm un credit cu care să facemfaţă ritmicităţii la constructor.”
Cine va plăti pentru aceste cheltuieli suplimentare, nu se ştie. Cert estecă cele trei săli de operaţii proaspăt reabilitate rămân închise. Chirurgiioperează cu rezervare din timp în cele patru săli, igienizate cu treimilioane de euro în urmă cu patru ani şi în care mesele abia achiziţionatese rupt cu tot cu pacienţi în timpul intervenţiilor.