Bani din invenţii. Inventatorii ieşeni au pus la punct un plan de dezvoltare economică

Data publicării:
inventator

Profesorul Alexandru Stănilă de la Facultatea de Construcţii din Iaşi a devenit cunoscut pe plan international dupa ce inventiile sale au câștigat medalii de aur la saloane de inventică din întreaga lume. Cele mai apreciate au fost casa evantai, spitalul mobil cu pereți extensibili și digul din cofraje de tablă zincată. Profesorul universitar iesean crede că statul ar putea scoate bani frumoși din aceste idei, dacă le-ar pune în aplicare:

“Pot aduce economii de sute de milioane de euro şi suplimentar adaos la producţia de export de câteva sute de milioane de euro în fiecare an. O singură invenţie, casa evantai, pe care o am evaluată mai bine având concursul şi unor oameni de comerţ exterior, poate fi vândută cu două mii de bucăţi pe an minim, necesarul pe România fiind de cel puţin patru mii. Asta înseamnă câteva sute de locuri de muncă, în 1-2-3 unităţi de producţie.”

Pentru a-și pune planul in aplicare, profesorul universitar iesean a cerut ajutorul preşedintelui Klaus Iohannis:

“Ajungerea din urmă a ţărilor dezvoltate, cele care sunt pe aici de către noi care suntem în zona de mijloc nu putem să ajungem la aşa ceva decât printr-o creştere puternică a progresului tehnic. Or, într-o componentă a progresului tehnic, intră automat şi creaţia tehnică autohtonă.”

“O invenție neutilizată, neimplementată este o invenție moartă. Dezvoltarea unui astfel de cadru, care să faciliteze implementarea industrială a invențiilor, este necesară, este foarte bine ca inventatorii să fie sprijiniți de către societate pentru a-și crea prototipurile,” a explicat Eugen Seghedin, prorectorul Universității Tehnice ''Gh. Asachi'' Iași.

Inventatorul ieşean speră ca până la sfârşitul lunii să primească răspuns pozitiv de la preşedinte astfel incât ideile sale care au stârnit interesul străinilor să fie aplicate și în folosul românilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri