Vestea că pot aduce gunoiul într-un loc special amenajat, iar asta ar putea contribui la prosperitatea comunei, s-a răspândit imediat printre localnicii comunei Răcăciuni din Bacău. Primul transport adus a fost de o jumătate de tonă de gunoi. O platformă de o mie de metri pătrați a fost pregătită pentru colectare. Primarul vrea să vândă mai departe gunoiul ca îngrășământ pentru culturile agricole și speră să obțină cel puțin 50 de lei pe tonă.
Lucian Cheţa, primarul comunei Răcăciuni: "aduce şi mai mulţi bani la buget, creează câteva locuri de muncă şi un plus pentru comunitate. Costurile vor fi stabilite prin hotărâre de consiliu local, numai cu avizul celor de la mediu."
Fermierii din zonă abia aşteaptă să cumpere marfa. Ciprian are 70 de hectare de teren şi în fiecare an cheltuiește 50 000 de lei pe îngrăşămintele chimice. Dacă ar folosi, în schimb, gunoi de grajd, cheltuielile s-ar reduce la jumătate:
"Sunt dispus să cumpăr, în principiu este mai ieftin şi mai benefic pământului , ne ajută mult mai mult ca îngrăşământ. Deja cumpărăm şi din altă parte," spune bărbatul.
"Sunt plantaţii unde se dau până la 60, 80 de tone pe hectar, acolo patru cinci ani nu mai ai nevoie de aport de îngrăşământ," a spus şi Petrişor Olteanu, inginer agronom.
Până la comerțul cu gunoi însă primăria mai trebuie să treacă de niște etape. După ce se umple platforma, gunoiul trebuie testat pentru a se stabili calitatea mărfii. Dar reprezentanții administrației locale spun că afacerea respectă toate standardele europene.
"Canalul de scurgere este de a colecta toată materia lichidă şi depozita în bazinul colector din spatele acestui gril, acolo el împiedică răspândirea lui în sol," a explicat Ionuţ Ciciu, viceprimarul comunei Răcăciuni.
Proiectul de amenajare a platformei de gunoi din comuna Răcăciuni a început în 2009 și s-a investit un milion de lei, bani de la Uniunea Europeană.