Proiectul lansat la Iaşi presupune ca antreprenorii din domeniul IT să primească ajutor pentru demararea afacerii, spaţiu pentru birouri şi mentorat tehnic. Ulterior, vine şi cel mai important avantaj, şi anume conexiunea cu fonduri de investiţii din Silicon Valley, care va fi asigurată prin intermediul incubatorului de afaceri. ”Facem legătura între aceste start-up-uri ajunse la un grad suficient de maturitate şi case de investiţii instituţionale sau private, din America în principiu. Ca idee generală, noi urmărim start-up-uri care să poată fi uşor crescute pe o piaţă globală, să aibă o idee care să nu se aplice la un specific românesc, ci să poată fi crescută la un specific internaţional, ” a declarat Şerban Ţâr, reprezentantul incubatorului de afaceri.
Tinerii programatori nu trebuie să investească niciun ban în demararea afacerii, dar trebuie să fie dispuşi să cedeze o parte din acţiunile firmei. Alex Busuioc vrea să realizeze un dispozitiv prin care să monitorizeze bătrânii care au probleme de sănătate. El spune că nu banii sunt miza cea mai importantă într-un astfel de parteneriat: ”Foarte importantă este partea de mentorat. Ştiu că acceleratoarele dispun de consilier pe partea juridică, marketing.”
Ştefan Sava se gândeşte să creeze un site prin care să fie vândute produse reciclabile: ”Aplicaţia noastră îşi doreşte să angajeze cât mai mulţi utilizatori în procesul creaţiei, de a se întâlni, de a dezvolta produse din resturile sau deşeurile pe care le au acasă, pe care să le dea gratuit altor membri ai comunităţii.”
Specialiştii în piaţa de IT spun că fondurile de investiţii reprezintă o gură de oxigen şi că banii puşi în joc pot ajuta afacerile să fie lansate pe piaţă. ”De obicei se oferă sume mici, dacă ai un produs foarte rudimentar. 20 de mii de euro, până la 50 de mii de euro, cu aceste sume se porneşte pentru prima rundă de finanţare,” a explicat Sînică Alboaie, reprezentant cluster IT.
Câştigătorii procesului de selecţie care vor beneficia de finanţare vor fi anunţaţi la toamnă.