Angajații secției de pediatrie a Spitalului Judetean din Bacău au la dispoziție două hamuri pentru imobilizarea copiilor, iar dispozitivele sunt menite să suplinească lipsa de personal. În urma anchetei, inspectorii DSP Bacău au stabilit că aceste dispozitive sunt legale atât timp cât sunt folosite corespunzător.
"Dispozitivul are din construcție aceasă destinație, limitează mișcările. Ei au la nivelul spitalului o procedură, numai în situații de urgență se folosește acest dispozitiv,” a explicat Dana Marcu, inspector șef la Serviciul de Sănătate Publică Bacău.
Cazul copilului legat de pat a scos la iveală și problema lipsei de igienă in cadrul Secției de Pediatrie a spitalului din Bacău , iar în această privință inspectorii sanitari au luat măsuri severe. Cele șase saloane destinate copiilor au fost închise, iar personalul auxiliar s-a ales cu o sancțiune de 500 de lei.
De-a lungul anilor, Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean a beneficiat de fonduri importante pentru lucrări de reabilitare și modernizare. Numai Consiliul Județean, odată cu preluarea unității spitalicești, a alocat aproximativ 2 milioane de euro. Banii au fost folosiți pentru modernizarea camerei de gardă a Secției ATI și Chirurgie Pediatrică.
„Etajul doi și trei folosit fiind foarte mult cu pacienți mici, care se mișcă, cu mame care nu întotdeauna cunosc, se respectă regulile de folosire a obiectelor din spital s-a uzat și tencuiala și pavimentul și mobilierul,” a declarat Aurelia Țaga, director medical la SJU Bacău.
„E regretabil că acest incident pare a genera această alocare de fonduri. Noi oricum aveam de gând, pentru bugetul din 2014, să dăm bani la Spitalul Județean de Urgențe și la Spitalul de Pediatrie pentru a continua modernizările și investițiile,” a spus Dragoș Benea, președintele CJ Bacău.
Spitalul a primit 72 de ore pentru remedierea situației, iar la finalul acestui termen inspectorii Direcției de Sănătate Publică vor verifica modul în care au fost făcute igienizările și reparațiile.