Preşedintele Consiliului Judeţean Iași, Cristian Adomniței, şi-a intrat în rol chiar de la inaugurarea lucrărilor de la Aeroport. El a fost cel care a mânuit escavatorul pentru a ridica o primă cupă de pământ. Contractul semnat cu firma care a câștigat licitația prevede construirea unei piste cu o lungime de 2.400 de metri şi o lăţime de 60 metri, iar lucrările ar trebui finalizate peste doi ani.
„Nu ne permitem ca şi iarna următoare să ne prindă fără pistă terminată, pentru că, dacă nu vom avea pista nouă, cu siguranţă vom pierde multe dintre zborurile internaţionale pe care le avem astăzi”, a declarat Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor.
„Eu sper şi am să trag tare, voi fi al doilea şef de şantier, pe lângă cel propriu-zis, că lucrarea se va face într-o perioadă un pic mai scurtă de atât. Noi avem toţi banii la CJ, deci problema finanţării nu va exista. Va exista doar problema seriozităţii, problema ducerii lucrului la bun sfârşit”, a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Deschiderea şantierului a fost binecuvântată și de Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi. Prezența celor doi clerici la eveniment nu i-a împiedicat pe politicieni să împartă reproșuri pentru realizarea cu întârziere a lucrărilor.
„Această parte de proiect se face din fondurile proprii ale CJ, aproape 40 de milioane de euro, cu regretul că actualul Guvern USL, cu toate promisiunile electorale nu a dat niciun ban pentru acest proiect important pentru noi, Aeroportul Internaţional Iaşi”, a spus deputatul PDL Petru Movilă.
După finalizarea lucrărilor, la Iași vor putea ateriza și aeronave de dimensiuni mari, cu o capacitate de 160 locuri. Un progres important, având în vedere că pe actuala pistă aterizează avioane de 50 de locuri.
„În această perioadă facem toate demersurile ca echipamentele instalate pe această nouă pistă să fie de ultimă generaţie, astfel încât, pe pista de la Iaşi, să se poată ateriza în condiţii de vizibilizate zero, fapt care va atrage fără doar şi poate companii europene, pentru că vor opera cu mai mare uşurinţă aici”, a explicat Marius Bodea, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.
Conducerea aeroportului estimeaza că in cel mult 6 ani, traficul va ajunge la un milion de călători anual, adică de cinci ori mai mult decât în prezent.
CITEȘTE ȘI:
SUCEAVA. Aeroport Internațional fără zboruri externe
Show de 200.000 de lei la Aeroport Internațional Iași