Gabriela Knacoschi este mamă adoptivă pentru doi fraţi. În urmă cu cinci ani a adoptat un băiat, iar apoi a aflat că micuţul are o soră mai mică, bolnavă. Nu a stat pe gânduri şi a adoptat şi fetiţa. Le recomandă tuturor celor care vor să-şi întregească familia să nu ezite să ia fraţi din plasament.
"Recunosc că am dorit să am şi o fetiţă şi ne-am uitat unul la altul şi am zis: adu-o Doamne şi pe asta, că, unde mănâncă unul, mai mănâncă încă o gură. Chiar dacă îţi ocupă foarte mult timp eu recomand că, copiii nu au nicio vină că s-au născut," a spus mama adoptivă.
Şi Remus Horhogea este tată adoptiv pentru gemeni. Şi speră ca numărul membrilor să crească: "Dacă mai apare vreun frate de-al lor că mama biologică e tânără şi dacă mai apare suntem primii care suntem contactaţi şi vă daţi seama că nu avem cum să refuzăm. Bucuriile şi satisfacţiile care vor veni ulterior fac să uiţi de tot ce a fost greu."
Mărturiile lor au fost extrem de utile pentru cei care sunt la început de drum şi au ezitări când vine vorba să ia acasă mai mult de un copil.
"Mai este şi teama de a nu face faţă poate provocărilor creşterii unui copil şi este foarte greu să creşti un copil, apoi doi, provocarea este şi mai mare," a spus Alina Vârlan, viitoare mamă adoptivă.
Manuela Amariei, asistent social Compartimentul Adopţii şi Postadopţii Iaşi: "Menţinerea fraţilor împreună este unul din drepturile copilului, din respectarea acestui drept fraţii nu trebuie separaţi."
În judeţul Iaşi sunt 1.300 de copii instituţionalizaţi, dintre care o treime sunt fraţi. De la începutul acestui an, doar cinci familii au depus actele pentru a adopta fraţi din centrele de plasament.