Odată ce aplicația denumită Piața Publică va fi disponibilă pe telefoanele mobile, orice alertă transmisă de ieşeni va ajunge la instituţia responsabilă cu rezolvarea problemei semnalate. La rândul lor, cei care deţin o astfel de aplicaţie vor primi mesaje utilitare din partea autorităţilor.
"Această comunicare să fie în ambele direcții, adică cetățenii să poată trimite sesizări, sugestii și așa mai departe, dar să poată primi și alerte legate de, știu eu, întreruperea unor servicii publice, de urgențe la nivel local," a explicat Andrei Botez, manager proiect.
Aplicația nu este destinată exclusiv deținătorilor de smartphone. Pentru a veni și în sprijinul comunităților din mediul rural, unde nu toți locuitorii au internet și telefoane inteligente, tinerii care au dezvoltat-o au pus la punct și un sistem de alertare prin SMS.
"Aplicația este gratuită pentru toți cetățenii, nu implică absolut niciun cost, iar viteza de reacție este foarte bună, ei pot să trimită o alertă în maxim 10 secunde către o autoritate, autoritatea o primește și întotdeauna cetățeanul primește un feed-back. Ajută foarte mult și primăria, primăria poate gestiona problemele locale," a spus Tudor Braia, dezvoltator al aplicației.
Aplicația Piața Publică va fi disponibilă începând de luna viitoare. Lansarea va avea loc simultan în România și Belgia. Până atunci, programul se află deja în teste la Primăria din orașul Târgu Frumos. Municipalitatea plătește 90 de euro lunar, pentru ca localnicii să poată beneficia gratuit de această platformă.
Ion Alexa Angheluș, viceprimar Târgu Frumos: "Nouă ni s-a părut o chestiune foarte interesantă. Este o platformă interactivă, ne ajută în comunicarea directă cu cetățenii."
Aplicația va fi disponibilă în toate mediile de comunicare, respectiv online, prin sms și integrată cu platforme de socializare. Iar inventatorii aplicației nu vor să se oprească aici. Au luat deja legătura și cu alte primării din țară, pentru a putea extinde proiectul la nivel național.