Dorina Ignat este una dintre persoanele care s-ar putea alege cu amendă şi ar trebui să mai plateasca o data pentru reabilitarea apartamentului. Vestea ca investitia pe care a facut-o cu greu ar putea fi in zadar a revoltat-o pe femeie.
Dorina Ignat, locatar: ”E o idee foarte, foarte proastă, nu proastă, foarte proastă pentru că eu nu am să stau în frig să aştept să-mi dea mie Primăria bani ca să-mi izolez casa. Să zică mulţumesc că am făcut cu banii noştri, că de exemplu, eu am plătit 27 de milioane izolaţia asta pe afară.”
Şi Consuela Brăzuleanu a cheltuit 3.000 de lei pentru lucrările de izolaţie. Femeia consideră că toţi cei care se află în această situaţie sunt nedreptăţiţi.
Consuela Brăzuleanu, locatar: ”Nu, nu aş fi deacord, nu cred că este o idee a Primăriei care să fie..cine a gândit-o, a gândit-o prost. Ar trebui Primăria să fie în ajutorul locatarilor, chiar dacă sunt blocuri private sau de stat, ar trebui totuşi să ne ajute.”
Sanctiunile cu care sint amenintati cei care si-au refacut ilegal izolatia apartametelor sunt prevazute în legea Asociaţiilor de Proprietari.
Legea Asociaţiilor de Proprietari, Articolul 56
„Modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale se va sancţiona cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei."
Reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari sunt de părere că reabilitările termice din oraş trebuiau supravegheate permanent astfel incit sa nu se ajunga în situaţii de acest gen.
Dumitru Bucur, preşedintele Asociaţiilor de Proprietari Iaşi: ”Nu mi s-ar părea normal să se dea amendă, Primăria putea să-l sancţioneze sau să-i atragă atenţia în momentul în care a făcut.Te trezeşti după 2 ani de zile sau după 3 ani că vii şi-i dai amendă. Nu mi se pare corect.”
Plătesc amendă, apoi dau bani pentru noile lucrări
Astfel, după ce lucrările neautorizate vor fi demolate şi vor achita amenda, persoanele aflate în această situaţie vor scoate din buzunar alţi bani pentru a suporta cota parte prevăzută în proiect. Dacă cei cu salariul minim pe economie vor suporta doar 10 la sută din costuri, cei cu venituri mai mari de 400 de euro vor plăti 30 la sută din valoare, aproximativ 2.000 de lei.
Mihai Chirica, viceprimarul Iaşiului: ”Dacă lucrările făcute de dumnealor nu se conformează prescripţiilor tehnice îşi vor suporta cota parte ca orice alt locatar.Mai apare şi o reacţie de împotrivire, mai avem și căile legale pentru a-i obliga să desfacă acele lucrări pentru că apelăm la prevederile legii 50 care stipulează foarte clar că acele lucrări trebuiau autorizate.”
Valoarea proiectului pentru care Primăria Iaşi vrea să obţină finanţare este de 20 milioane de lei. Cu aceşti bani vor fi reabilitate 26 de blocuri, doar 1 la sută din totalul aflat în municipiul Iaşi.