Ajutoare pentru nevoiaşi din haine vechi. O asociaţie prelucrează hainele uzate şi ajută cazurile sociale

Data publicării:
HAINE

Proiectul ONG-ului din Iași funcționează după un model norvegian. A fost înfiinţată o întreprindere socială cu cinci angajaţi. Aici funcționează un centru de colectare și un atelier de croitorie, unde se dă viaţă hainelor. Scopurile proiectului sunt reducerea consumului şi protejarea mediului, prin scăderea cantităţii de deşeuri textile.

"Ce facem aici? Colectăm deșeuri. Până în prezent ,am colectat aproximativ două tone de deșeuri. Acestea o parte le recodiționăm, le sortăm, o parte le donăm mai departe comunității. Până în prezent am donat aproape 800 de kilograme de haine și o parte le transformăm în lucruri noi," a spus Anca Gheorghică, președinte asociație.

Blugi, cămăşi sau rochii vechi sunt prelucrate într-un atelier de croitorie şi transformate în marfă nouă. Produsele sunt vândute în magazinul propriu sau pe internet la preţuri pornind de la 20 de lei. De la iniţierea proiectului, 300 de kilograme de haine au fost recondiţionate.

"Aici este spaţiul nostru de depozitare, atunci când primim de la diferite prsoane, haine uzate. Le aducem aici, le sortăm, le spălăm, le călcăm," explică Maria Ursachi, angajat întreprindere socială.

În Iaşi au fost înfiinţate mai multe centre unde pot fi donate haine care nu mai sunt de folos. În unele puncte pot fi cumpărate produse reciclate.

"Avem şi noi produse făcute de atelier, de fetele de la atelierul REDU şi le vedeţi aici. Credem că mai mulţi trebuie să fie implicaţi şi să acţioneze în acest sens. Şi pe viitor sperăm să primim cât mai multe haine donate şi menţionez încă o dată în stare bună pentru ca noi să le putem fie dona mai departe, fie reutiliza sau recicla," a spus Andreea Ghiban, reprezentant punct de colectare.

Cinci puncte de colectare au fost înfiinţate chiar în spaţiul primăriei Iaşi, în cinci centrele de cartier. În acest fel, oamenilor le este mai ușor să doneze hainele de care nu mai au nevoie.

Asociaţia care se ocupă de acest proiect funcţionează de 7 ani în Iași. Valoarea investiţiei iniţiale a fost de 170.000 de euro, în mare parte fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri