De două săptămâni, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Pediatrie se prezintă zilnic câte 150 de pacienţi, deşi în mod normal numărul lor nu ajungea nici la 100. Medicii pun această creştere pe seama virozelor de sezon.
"Din acest motiv există aglomeraţie, din acest motiv timpul de aşteptare pentru consultaţie este în creştere cu consecinţă nu poţi să aloci unui pacient 20 sau 30 minute cum e timpul normal de consult şi recomandări, acest timp normal că se scurtează," a explicat Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi.
De multe ori, spun doctorii, cazurile nu sunt de competenţa lor şi ar putea fi rezolvate mult mai uşor la medicii de familie. O parte dintre părinţii care s-au prezentat la Urgenţe spun însă că e mai comod să vină la spital cu copiii încă de la primele simptome de răceală:
"Tuşeşte, îl doare capul şi face febră. Decât să dăm un tratament după ureche, mai degrabă mergem la medici. Medicul de familie la ora asta nu are program şi are după-amiază venim la un consult."
"La noi copilul răceşte foarte des şi umblăm. În general, se nimereşte weekend-ul, deci ori urgenţă ori cabinete particulare, medic de familie mai puţin."
"Nepoţelul acesta bolnav, răcit şi l-am adus aici să-i facem o consultaţie să vedem de ce îi creşte temperatura."
Doctorii fac un apel la părinţi şi le cer să nu se prezinte inutil în Unitatea de Primiri Urgenţe: "Adresabilitatea către spital, către UPU este în situaţia în care starea pacientului este alterată, copilul nu se poate alimenta, febra este foarte mare," a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalul de Pediatrie din Iaşi.
Anual, peste 20 de mii de copii din Moldova sunt trataţi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.