Scopul parteneriatului este de a atrage şi gestiona cât mai multe fonduri pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a judeţelor care fac parte din această alianţă.Euroregiunea Siret - Prut – Nistru este formată din două județe din România, Iaşi şi Vaslui, şi 23 raioane din Republica Moldova.
6 ani de parteneriat
„Iaşiul fiind cel mai mare oraş de la graniţa de nord est al Uniunii Europene şi Vinnitsa fiind fratele nostru de peste Nistru deja din partea ucraineană, partea de intrare în spaţiul CSI şi spre est pentru Uniunea Europeană”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Parteneriatul între cele 3 state funcţionează de 6 ani, timp în care s-a reuşit, în primul rând, dezvoltarea infrastructurii rutiere de legătură. Turismul a avut iarăşi de câştigat prin atragerea de investitori şi crearea unor centre de promovare a artei tradiţionale. În plus, colaborarea autorităţilor din cele 3 state a dus la reducerea traficului de fiinţe umane.
Vor fi stabilite priorităţi pentru care vor fi atrase fonduri
„Pentru noi este foarte important că avem parteneri buni, de la care avem ce învăţa, un exemplu pentru noi este România" (Serhii Tatusiak, preşedintele Consiliului Regional Vinnitsa)
„Pentru noi este foarte important că avem parteneri buni, de la care avem ce învăţa, un exemplu pentru noi este România şi, în special, Eruoregiunea Siret- Prut-Nistru”, a precizat Serhii Tatusiak, preşedintele Consiliului Regional Vinnitsa.
Delegaţia ucraineană va mai rămâne în Iaşi încă o zi ca să stabilească îmreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean domeniile de interes pentru care ar putea fi depuse cereri de finanţare la Comisia Uniunii Europene.