Peste două mii de copii din toată Moldova sunt în evidenţa medicilor din Iaşi cu afecţiuni ale inimii. Mulţi dintre ei au nevoie de operaţii, dar, pentru că la Iaşi încă nu este înfiinţat un departament de chirurgie cardiacă pediatrică, copiii sunt trimişi pentru intervenţii la Bucureşti sau Târgu Mureş. Specialiştii din Iaşi au semnalat situaţia încă de anul trecut, iar primii paşi au fost deja făcuţi.
"De anul trecut până acum avem un program al Ministerului Sănătăţii de pregătire a cadrelor în Spitalul San Donato din Milano. Trei persoane din spitalul nostru au vizitat şi au făcut stagii de pregătire în spitalul San Donato. De asemenea, echipe din San Donato au venit la noi," a explicat Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi. Şi, cu ajutorul lor, medicii ieşeni au salvat viaţa a câtorva zeci de mici pacienţi.
O altă temă abordată în cadrul Congresului va fi cea a tinerilor care ajung la spital cu boli de inimă. Săptămânal, medicii au de tratat pacienţi tineri cu infarct din cauza stresului, a alimentaţiei inadecvate şi a sedentarismului.
"Acum 10-15 ani se discuta ca un fenomen despre vârsta de 40 de ani. Acum vorbim de vârsta sub 30 de ani şi chiar 20 şi ceva, 25 de ani. Vârsta infarctului acut de miocard a scăzut până la 24 de ani, cel mai tânăr pacient l-am avut aici, în spitalul nostru cu infarct acut de miocard şi anevrism de ventricul stâng," atenţionează Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi.
Printre invitaţii Congresului de chirurgie cardiovasculară se numără medici din Germania, Ungaria, Polonia, Franţa, Statele Unite, Republica Moldova şi chiar Japonia, care se vor reuni pentru a prezenta metode moderne de tratament.