În 2013, specialiştii au diagnosticat 70 de pacienţi ce provin din toate judeţele Moldovei. Şi asta în condiţiile în care în anul anterior un număr de 53 de persoane au fost descoperite ca purtătoare de virus. Medicii spun că cea mai răspândită metodă de tramitere este cea sexuală dar şi în timpul administrării de droguri. În evidențele centrului regional HIV-SIDA din Iași sunt în acest moment 1400 de persoane.
"Centrul regional HIV/SIDA, din cadrul Spitalului Clinic de boli infecţioase Iaşi, are în prezent, în dispensarizare, peste 1.300 de pacienţi.
Trebuie să vă spun că, în acest an, au fost descoperite pe teritoriul Moldovei 70 de cazuri noi, deci mai multe decât anul trecut. Aceste cazuri, din păcate, au apărut în stadii avansate ale bolii, dar nu netratabile şi, în acelaşi timp, în special, la persoane tinere, jumătate feme şi aceste femei de vârstă fertilă, deci care se află la vârsta procreerii.
Se impune ca medicii de alte specialităţi, în momentul când au cea mai mică suspiciune de această infecţie, să trimită din timp pacieentul la Boli Infecţioase pentru a putea fi preluat spre dispensarizare şi pentru a putea fi tratat," a declarat prof.dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.