Totul a început în 2006. Patronii ieșeni căutau persoane de peste 45 de ani sau proaspăt absolvenţi din satele din împrejurimi și le promiteau locuri de muncă. Le cereau copii după buletin, şi, cu ajutorul lor, încheiau contracte de muncă false, după care nu îi mai contactau.
„Mi-a dat un stat de plată acolo că luam 5 milioane pe lună. Fără o semnătură de-a mea, fără nimic. Aţi văzut vreun ban. Nimic, nimic. Nici cu el nu m-am mai întâlnit măcar. Eu am zis că nu sunt angajat. Numai cu o simplă copie de pe buletin nu ştiu ce angajare o făcut,” povestește Mihai Barbălată.
Pentru că angajau tineri absolvenţi sau oameni trecuţi de 45 de ani, banii curgeau în conturile patronilor, din subvenţiile prevăzute de stat. Iar când un astfel de contract se încheia, oamenii racolaţi primeau de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă ajutor de şomaj. Falșii angajați se apără și spun că sunt nevinovați. Nu li s-a părut în neregulă că încasează bani de șomaj fără să fi muncit măcar o zi.
„N-am fost, nicio zi nu am fost. Deloc. - Deci nu aţi ştiut că eraţi angajat. - Nu am ştiut. M-am trezit la urmă că ... du-te şi ia şomaj. Păi cum să iau şomaj dacă nu am fost?!” s-a întrebat Constantin Silion.
„S-a spus că merge vechimea în muncă, fără să lucrăm. Nu luăm bani, salariul îl lua el şi beneficiem de şomaj după un an de zile. Şi după un an de zile m-a dat în şomaj,” recunoaște Vasile Lazăr.
Însă în momentul în care angajatorii i-au trimis în şomaj, situaţia a fost descoperită de reprezentanții AJOFM, care au sesizat DNA-ul. Procurorii au identificat capii reţelei: doi foşti consilieri locali.
„Membrii grupării au încasat în mod ilegal subvenţii în valoare de 1.759.288,5 lei care au fost ulterior folosiţi în alte scopuri, în majoritatea situaţiilor fiind însuşiţi şi folosiţi în interes personal de către unii dintre liderii grupării," s-a notat în rechizitoriul DNA.
Cei care au fost angajaţi fără să ştie sunt acum obligaţi să dea înapoi sumele încasate ca ajutor de şomaj. Este vorba despre sume cuprinse între 4.000 şi 6.000 de lei. Mai mult, 36 de persoane, care și-au recunoscut vina, au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare.