A venit toamna şi pe la toate colţurile pieţelor din oraş au apărut vânzătorii de ciuperci. Puţini ieşeni ştiu însă să facă diferinţa dintre o ciupercă otrăvitoare şi una comestibilă. Pentru a-i învăţa pe ieşeni să aleagă ciuperci comestibile, patru doctoranzi de la Facultatea de Biologie au strâns ciuperci pe care le-au expus la Gradina Botanică. Cu această ocazie ieşenii au putut vedea cât de mult se asemănă ciupercile otrăvitoare de cele comestibile. Exemplul cel mai bun a fost ciuperca numită buretele viperei, cunoscută ca cea mai toxică din Europa. Consumul acesteia este letal, la fel ca şi veninul unei viperei. Specia ar putea fi confundată foarte uşor datorită culorii cu ciuperca denumită hulubiţă şi care este comestibilă.
"Caracteristica cea mai importantă după care poate fi recunoscută această specie este acest săculeţ. Se desprine piciorul în momentul în care eu am îndepărat pălăria de aceasta," a explicat Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice Iaşi.
Culoarea este una dintre caracteristicile după care consumatorii obişnuiţi diferenţiază ciupercile, însă specialiştii sunt de părere că un culegător trebuie să cunoască foarte bine toate categoriile de ciuperci.
"Nu putem să aplicăm o regulă unitară pentru toate speciile. Nu există un anumit cod al culorilor, nu putem spune că speciile ce au nuanţe aprinse sunt toxice şi cele cu nuanţe terne sunt comestibile. Şi nici invers," a spus Tiberiu Balaeş, cercetător.
Expoziţia din Grădina Botanică este una binevenită, spun cadrele medicale. Odată cu venirea toamnei pe piaţă apar tot felul de comercianţi care vând ciuperci. La Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi au apărut deja primele cazuri de intoxicaţie.
"Simptomatologia digestivă cu greţuri, vărsături abdominale la care li se adaugă adesea cefaleea vertuj. Dar, din păcate, evoluţia este adesea severă şi se merge spre insuficienţă hepato-renală şi deces. Aproape în fiecare an se înregistrează 2-5 cazuri letale în urma acestei intoxicaţii," a spus Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă.
Cele trei sute de specii au fost colectate în doar o săptămână din pădurile din judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ.