Această doamnă este asistent maternal de 11 ani şi tot de atunci creşte o fată abandonată de părinții biologici într-un centru de plasament. Pentru hrana copilei a primit anul trecut 12 lei pe zi. Suma pe care o dă Guvernul este de 8,3 lei, iar diferența vine de la Consiliul Județean. Anul acesta, însă, autoritatea județeană a dat de două ori mai puțin astfel încât asistenții maternali primesc doar 10.5 lei pe zi pentru a hrăni copiii pe care îi au în grijă.
„Te duce cam la 6 lei numai pacheţelul pentru şcoală, că trebuie să-i dai şi o sticluţă cu apă, trebuie să-i dai şi un fruct, asta e. Copilul învaţă până la ora două, trebuie să mănânce, da, trebuie să fie alimentat şi mai am 2 lei. 2,3 bani, că atât mi-a dat statul. Ce pot să-i cumpăr de 2,3 lei ca să-i asigur celelalte 3 mese?!” spune asistentul social.
Banii oferiți de stat acoperă doar jumătate din cheltuielile pentru hrană. Iar specialiştii în nutriţie susţin că cele trei mese pe zi sunt extrem de importante pentru dezvoltarea corectă a unui copil.
„Orice disfuncţie, subnutriţie, nutriţie incorectă, inadecvată în această perioadă poate avea efecte insurmontabile în evoluţia pe termen scurt. Mă refer aici la dezvoltarea fizică, dar mai ales la dezvoltarea cognitivă a copilului,” a explicat Marin Burlea, medic primar pediatrie gastroenterologie.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Iaşi recunosc că suma este infimă, dar cer înţelegere de la asistenţii maternali pentru că primesc oricum mai mulţi bani decât prevede hotărârea de Guvern.
„Nu am fi putut acoperi această alocaţie de hrană, dar ar fi bine să primim lucrurile în ansamblu şi să vedem că în alte judeţe nu s-a asigurat această majorare nici în anii precedenţi,” a declarat Niculina Karacsony, director general adjunct al DGASPC Iaşi.
„Judeţul Iaşi are cei mai mulţi asistaţi social la nivelul populaţiei, la nivelul numărului de locuitori, deci este un efort uriaş din partea judeţului Iaşi, deci este vorba de aproximativ 4 milioane de euro,” a spus Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.
În judeţul Iaşi sunt 800 de asistenţi maternali care au în grijă 1.500 de copii. În afară de aceștia, în sistem mai sunt 1.800 de copii și 580 de adulţi care beneficiază de această alocaţie de hrană.