"Aceste situaţii mi se par absolut anormale. Consider că reţinerea de la cele sfinte este şi o chestie de conştiinţă. Nu poate să-ţi dicteze cineva când te împărtăşeşti sau când nu" spune un enoriaş.
Totul a pornit în toamna anului trecut, atunci când Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a decis mutarea preotului bisericii Sfântul Apostol Andrei într-o altă parohie.
Pentru că mai mulţi credincioşii s-au opus acestei decizii prin proteste, consecinţele suportate de ei au fost drastice. Trei dintre ei au fost excomunicaţi, opt canonisiţi şi preotul trimis la mânăstire pentru 30 de zile.
"Vrem părintele să vină cât mai repede înapoi! Vrem părintele înapoi! Vrem părintele înapoi" au strigat credincioşii.
Nela Panaite, enoriaş excomunicat: "Nu mai am niciun drept de a intra în biserică şi numai eu ştiu cât am lucrat la această biserică. Începând din momentul de faţă drumul spre iad am apucat. Nu ne mai putem numi. Şi este dureros pentru noi, credincioşii, să ajungem în situaţia asta, dureros".
Gheorghiţă Vâsil, enoriaş canonizat: "Mă simt foarte înjosit la treaba asta. N-am făcut nimica, domnişoară. Ce să fac? am protestat ca fiecare, cum sunt şi oamenii ăştia de au protestat, aşa am protestat şi eu".
Enoriaşii se tem acum că numărul celor care vor primi aceeaşi pedeapsă se va mări în viitorul apropiat.
"Nu mai pot. De când a plecat părintele de aici, mâncarea nu se mai lipeşte de mine" povesteşte un credincios.
"Eu sunt disperat. Dacă nu se rezolvă eu am decis să vin să fac greva foamei aici" spune alt localnic.
Potrivit credincioşilor, protestele vor continua în toată luna mai, în fiecare sâmbătă şi duminică.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu