Mai mulţi primari din judeţul Vrancea au fost sunaţi la începutul acestei săptămâni de un individ care le-a solicitat, prin telefon, seriile și codurile de pe spatele cardurilor pe care aceştia le deţin.
Printre cei care au fost la un pas să cadă în plasa falsului procuror se află şi primarul comunei Milcovul.
Mihai Neaţă, primarul comunei Milcovul: "Vreun sfert de oră mi-a făcut capul mare, în sensul că DIICOT luptă pentru protecţia noastră, că s-a constituit un grup infracţional special pe clonarea de carduri".
Primarul nu a bănuit că este o înşelăciune şi a urmat, fără să pună întrebări, paşii indicaţi de impostor.
Mihai Neaţă, primarul comunei Milcovul: "Reuşise să facă o plată online de 4.199 de lei, dar imediat cum mi-am dat seama că este o ţeapă am sunat la bancă, am blocat contul".
Contactat de falsul procuror a fost şi primarul comunei Suraia, Vasile Grosu. Acesta, însă, nu s-a lăsat păcălit.
Vasile Grosu, primarul comunei Suraia: "Am ridicat receptorul şi la celălat capăt al firului s-a recomandat procurorul Rusu. Indicele care a stat în defavoarea lui este că niciun fel de procuror nu vorbeşte cu cineva la telefon decât dacă îţi face o invitaţie la parchet sau eventual vine la primărie să ia o declaraţie".
Ionel Lupu, primarul comunei Vânători: "Domnule primar aveţi card? Nu am card. Se poate verifica. Chiar vă rog frumos. Dar la primărie nu luaţi banii pe card? Nuu, nici la primărie. Şi mi-a închis".
Unii dintre primari aflase de această nouă metodă de înşelăciune şi nu au intrat în jocul impostorului.
Gheorghe Maghiaru, primar comuna Garoafa: "Câte carduri bancare aveţi? Destule. Domnule câte carduri ai? Câte am nevoie. Iar a instat. Domnule trebuie să îmi spui exact. Zic, domnule termină cu prostiile şi în momentul acela a închis telefonul".
În cele mai multe cazuri, persoana de la celălalt capăt al firului a pretins că este procurorul Constantin Rusu, care a lucrat o vreme la DIICOT Vrancea. Procurorul spune că nu are nicio legătură cu acest caz de escrocherie.
Constantin Rusu, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea: "Nu am absolut nicio legătură cu aceste solicitări de informaţii de date de card bancar. Aceste relaţii sunt solicitate numai unităţilor bancare, pe cale oficială, de către unităţile de parchet".
Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea.
Costel Manea, şeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate: "Se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi fraudă infomatică".
Până în acest moment s-au înregistrat 14 plângeri penale la DIICOT, însă procurorii cred că numărul primarilor sunaţi de falsul procuror este mult mai mare.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu