August 1917. Zeci de soldaţi români se luptau cu armatele ruse şi germane pentru a-şi apăra ţara. Cea mai dură bătălie din istoria României din Primul Război Mondial. Pe aceşti eroi, în fiecare an pe şase august, românii îi omagiază. La Mausoleul de la Mărăşeşti au fost organizate diverse manifestări.
21 de salve de tun au fost trase în memoria eroilor care au căzut pe câmpul de luptă de la Mărăşeşti în urmă cu 98 de ani.
La manifestările organizate de Consiliul Judeţean Vrancea a participat şi vicepremierul Gabriel Oprea care a fost primit cu onoruri militare.
Gabriel Oprea, vicepremierul României: „Este o sărbătoare a curajului şi a dârzeniei militarilor români, un reper al naţiunii noastre în faţa uneia dintre cele mai mari provocări ale istoriei."
Marian Oprişan, preşedinte CJ Vrancea: „Cuvintele mele, cuvintele noastre sunt prea puţine sau prea sărace să reliefeze ceea ce înaintaşii, ostaşii români, generalii, ofiţerii, mareşalii au înfăptuit pentru noi."
La evenimentele de la Mărăşeşti au fost prezenţi peste o mie de oameni, cei mai mulţi dintre ei fiind urmași ai celor care au luptat în Primul Război Mondial.
„Am venit să omagiem eroii care au luptat pentru binele nostru, pentru fericirea noastră. Am bunici care au luptat la Mărăşeşti şi tatăl meu este fiu de veteran de război" a spus un participant.
„Am venit cu mare plăcere să trăim emoţiile pe care le-au trăit bunicii şi părinţii noştri care au căzut pe front. Eu sunt fiică de veteran de război" a spus un participant.
Bătălia de la Mărăşeşti din 1917 a durat 28 de zile, 15 dintre acestea fiind de luptă. În aceste lupte, armata română a pierdut peste 27 de mii de oameni, dintre care peste cinci mii au murit, aproape 10 mii au fost daţi dispăruţi şi peste 12 mii de soldaţi au fost răniţi. Cu toate acestea, românii au ieşit învingători din această bătălie.
reporter: Mihaela Brazdeş
operator: Bogdan Vlădoiu