Aşa sunt întâmpinaţi călătorii care îi întâlnesc în autobuz pe „Bibliopovestaşii" vrânceni. O dată sau de două ori pe săptămână, voluntarii urcă în autobuze şi îşi spun poveştile.
„Este foarte multă lume care nu citeşte. Aţi găsit posibilitatea aici, faceţi şi determinaţi, mai ales tineretul, să citească" a spus un călător.
„Ideea este foarte ok, mai ales că în ziua de azi nu prea se mai citeşte şi pot să spun că nici eu nu mai am aşa mult timp să citesc cu toate că aş vrea mult mai mult să citesc" a spus o tânără.
Voluntarii au urcat prima dată în autobuzele din Focşani la începutul lunii decembrie şi nu ştiau cum vor reacţiona călătorii când îi vor auzi.
Alin Tătăruş, voluntar: „Prima privire pe care o aruncă este de uimire, de neştiinţă la ceea ce se întâmplă în autobuz, dar apoi, când intră în poveste cu noi, încep să fie foarte deschişi şi foarte receptivi."
Iniţiativa aparţine reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene „Duliu Zanfirescu" din Focşani, care doresc să îi îndemne pe vrânceni la lectură.
Margareta Tătăruş, coordonator proiect: „Vrem să aducem mai aproape povestea şi lectura acolo unde sunt oamenii. Îţi trebuie un pic de curaj, un pic de inspiraţie şi un pic de talent sau toate la un loc să le numim curaj. Curajul de a intra în sufletele oamenilor direct."
Iar cei de la Transportul Public Focşani le-au fost alături de la început.
Ion Diaconu, director Transport Public Focşani: „Nu neapărat câştigăm mai mulţi călători. Normal, deziderat avem, ca orice societate comercială care vrea să meargă pe profit, dar măcar să fie călătoria mai plăcută şi să fie ceva nou."
„Bibliopovestaşii" sunt de toate vârstele. De la elevi de şcoală generală, până la persoane cu familii care îşi rup din timpul liber pentru a citi în autobuz.
Carla Boboc, voluntar: „Mi-am dorit să le arăt oamenilor că şi cei mici pot face ceva mare. Chiar am reuşit să facem ceva mare, să-i ducem pe oameni mai aproape de carte."
Doina Dima, voluntar: „Îmi place să şi spun, dar să şi ascult poveşti şi a fost suficient ca să ofer din timpul meu şi celorlalţi. Întotdeauna mi-a plăcut să dăruiesc, fără a primi ceva în schimb."
Îndemnul la lectură nu vine doar prin cărţile citite în autobuze.
Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Pe lângă poveştile pe care Bibliopovestaşii le spun în autobuz, aceştia le lasă călătorilor pe scaune cărţi, caledare şi semne de carte."
„Poţi să le iei de aici şi să le laşi înapoi. Şi am văzut că dacă vrei, poţi să le iei acasă şi să le aduci înapoi, dacă vrei să termini povestea" a spus o tânără.
Ziua se termină cu bucurie şi zâmbete nu doar pe chipurile călătorilor, ci şi pe cele ale voluntarilor. „Bibliopovestaşii" vor fi în autobuzele vrâncene până în mai 2015.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu