"Drumul de acolo, care e acoperit de pământ, nu mai există. Era drum de acces, ne urcam în sat la prima casă" povesteşte un localnic.
Era casa Ioanei Doagă, o bătrână în vârstă 73 de ani. Acum au mai rămas doar bucăţi de cărămidă şi moloz. Alunecările de teren i-au luat casa cu totul într-o singură noapte.
"Aici era bucătăria, casa unde am stat eu, aici am avut o cameră mare ţineam hăinuţele mele. A venit peste mine noaptea şi mi-a dărâmat tot" spune bătrâna.
Femeia a locuit 53 de ani în casa înghiţită de pământ.
Ioana Doagă, localnic Groapa Catrinei: "Nu am nimic, nimic, ce vedeţi aici pământul ăsta fugit, amestecătura asta".
Pentru că podul a fost rupt de ape, microbuzul şcolar nu mai poate ajunge să ia copiii din sat, care sunt nevoiţi să meargă acum pe jos, zilnic, aproape cinci kilometri.
"Am obosit. Şi mai am foarte mult până acasă" spune un elev.
"Copiii merg singuri la şcoală. Ne ducem noi îi trecem gârla, ne întoarcem la 12 îi aducem înapoi. Aici nu intră autobuzul" explică un părinte.
Din cauza drumului impracticabil nici măcar salvarea nu poate ajunge la pacienţi. În urmă cu câteva zile, o femeie a născut acasă.
"Nu s-a putut intra cu ambulanţa, cred că am stat trei ore până au apărut, au înmolit maşina" spune un localnic.
"Am moşit-o noi acasă, ea a născut şi până a venit salvarea, la noi nu poate să urce aici" povesteşte alt sătean.
Sătenii sunt supăraţi că nimeni nu-i ajută.
"Să pună oameni, să dea drumul la lac şi să facă drumul pe unde a fost" declară un sătean.
"Nu putem să ieşim nicăieri. Sunt bolnavă, vreau să mă duc la spital" spune o bătrână.
Primarul localităţii spune că este depăşit de situaţie şi aşteaptă vreme bună pentru a începe reconstruirea podeţului şi reamenajarea drumului de acces în Groapa Catrinei.
Nicolae Ţandără, primarul comunei Gura Caliţei: "Este un fenomem extrem, extrem de dificil de controlat. Această alunecare de teren a afectat o suprafaţă de 25 -30 de hectare şi sunt două locuinţe distruse, calea de acces este distrusă în totalitate".
Edilul spune că a a făcut zeci de solicitări către Consiliul Judeţean Vrancea şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, însă ajutorul întârzie să apară.
Romeo Iordache, director Investiţii CJ Vrancea: "Prin comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă se transmite la Ministerului Administraţiei şi Internelor pagubele estimate urmând ca aceste fonduri să fie analizate la nivel de ţară şi să aloce în funcţie de resursele necesare fondurile respective".
În comuna vrânceană Gura Caliţei, 17 case sunt afectate de alunecările de teren din care şapte sunt în pericol de prăbuşire.
Conform unei evaluării făcute de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ploile din ultimele trei săptămâni au produs pagube de peste 3,5 milioane de lei.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu