De cum dă vremea rece, viţeii din fermă sunt îmbrăcaţi pentru a fi protejaţi împotriva frigului. La trei zile de la naştere, ei sunt mutaţi în cuşete călduroase şi primesc câte o vestă.
"L-am adus de la maternitate şi acum îl îmbrăcăm cu valtrapul să-l protejăm de frig" spune îngrijitoarea.
Medicii veterinari spun că rolul vestelor este de a proteja viţeii de eventualele boli respiratorii.
Bogdan Vasiliu, medic veterinar fermă: "Rolul lor este de a-i ajuta mai bine în ceea ce priveşte termoreglarea organismului. Cu cât pierderile de căldură sunt mai mici, viţelul va avea mai multă energie să lupte împotriva bolilor şi să fie mai vioi şi să aibă un ritm de creştere mai rapid".
Înainte să fie achiziţionate vestele, viţeiii din fermă erau mai tot timpul expuşi frigului şi riscului de îmbolnăvire. Acum aceasta problemă a dispărut.
"Cu vestuţa asta rezistă până la minus 20 de grade. Viţelul e sănătos, se simte bine, are microclimatul asigurat, nu are voie să nu crească şi să nu depună spor" spune medicul veterinar.
Gabriela Ganea, inginer zootehnist: "Erau probleme normal cu temperaturi scăzute, sufereau de frig. Dar acum nu avem problema respectivă. Se poate observa şi acum, stau afară cu valtrapul în spate, nu au nicio problema, nu sunt bolnavi".
Vestele au fost cumpărate de la o firmă din Germania şi au costat puţin peste 2 000 de euro. Fermierul spune că investiţia a meritat toţi banii.
Gavrilă Tuchiluş, inginer fermă: "Investind în aceste valtrapuri am constatat că s-a redus incidenţa asupra viţeilor a brohopneumoniei. Rezultatele au fost nu bune, foarte bune".
În timp ce viţeii de la ferma din Matca sunt protejaţi de frig cu ajutorul valtrapurilor, sătenii din zonă sunt nevoiţi să caute soluţii mai puţin costisitoare.
"Am învelit calul cu haină îmblănită ca să nu sufere de frig" spune un localnic.
"Este prea scumpă. După banii pe care îi avem noi, pensia mică...Numai vestuţe ne-ar trebui pentru animale, nuu. Ca să protejăm animalele în perioada asta mai punem o haină pe ele, o pătura" declară alt sătean.
În prezent, ferma din Matca are 1.000 de vaci şi 70 de viţei.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu