Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "În câteva secunde, muntele de granit din spatele meu se va tranforma în materie primă pentru o firmă din județul Constanța care execută lucrări de construcții la digul din localitatea Agigea."
Sirena de avertizare în cariera de piatră din Munții Măcin a început să sune cu putere, când peste 23.000 de tone de piatră s-au dislocat din munte, la o singură apăsare pe buton.
Aceasta este prima explozie de proporții, din acest an, la cariera de piatră din munții Măcin. O afacere cu mult praf, dar și cu multe zerouri la profit.
Alexandru Micu - director Eco SA Brăila: "Considerăm că profitul societății, deci după ce se recuperează cheltuielile vor fi de minim 35.000 de lei pe lună, la o cantitate de 10.000 de tone."
Afacerea prinde bine și la bugetul local al orașului Măcin.
Nicolae Topoleanu - primarul orașului Măcin: "Orice activitate economică desfășurată în zonă este benefică bugetului local atât prin taxe impozite care sunt plătite către bugetul local. La o exploatare de carieră de suprafață, încasăm între 80.000 și un miliard de lei pe an."
Pentru localnici, totul se rezumă la imagini spectaculoase și la un cutremur puternic.
"Ați văzut explozia? Da. Și cum vi s-a părut? Spectaculos. Ați mai văzut așa ceva în cariera de la Măcin? Nu, de văzut nu, de auzit, da. Dumneavostră locuiți aici în Măcin? Da. Și cum se aude când mai au loc astfel de explozii? Are așa o vibrație, ca la un cutremur" a spus un localnic.
Redeschisă în urmă cu 3 ani, de către firma de salubritate a orașului Brăila, cariera de piatră din Munții Măcin, județul Tulcea, a beneficiat de o investiție de peste 150.000 de euro, bani de la bugetul societății. S-a cumpărat o stație de concasare și sortare a pietrei, iar de atunci cererea a început să fie tot mai mare, mai ales că, granitul din zonă este cunoscut și peste hotare.
Nicolae Topoleanu - primarul orașului Măcin: "Este un granit e foarte bună calitate. Cred că în toate capitalele europene găsim străzi pavate cu piatră cubină extrasă și prelucrată din Munții Măcin."
Cariera de la Măcin a fost inaugurată în timpul regimului comunist, de conducerea fostei Întreprinderi de Gospodărire Locală din cadrul primăriei Brăila.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David