Preparatele gătite sunt alimentele care ajung cel mai des la gunoi. Din această cauză, patronii de restaurante preferă să cumpere mai puţine produse, pentru a nu fi nevoiţi să arunce la gunoi cantităţi mari de mâncare.
Liliana Căliman, ospătar: „La noi porţiile de mâncare sunt rezonabile. Nu cumpărăm în cantitaţi foarte mari. Mâncarea se face la comandă, dar din când în când suntem nevoiţi să aruncăm, dar foarte puţin."
Gălăţenii nu îşi permit să arunce mâncare. Cum salariile sunt foarte mici, încearcă să nu risipească.
„Nu am aruncat niciodată pentru că de fiecare dată rezolv de aşa natură să nu arunc. Totul este calculat şi ponderat. Nu fac exces de absolut nimic" a spus un gălăţean.
„Cât a rămas am dat-o de pomană la săraci. Nu prea îmi permit, dar cât de cât. Din puţinul meu am dat şi la altul" a declarat alt localnic.
Alţii, însă, dacă nu mai consumă anumite alimente le dau la animale.
„De aruncat nu am aruncat niciodată mâncarea, că e păcat. Dacă e ceva mai bun dau la căţel" a spus un gălăţean.
„Locuind la ţară aruncăm la animăluţe, la căţei că am doi căţeluşi şi le dau lor ce rămâne" a mai spus un localnic.
În comparaţie cu alte ţări din UE, România pare cumpătată la capitolul aruncării alimentelor la gunoi.
În timp ce românii aruncă aproximativ 100 de kg de mâncare pe cap de locuitor, restul europenilor aruncă 180 de kg pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă aproximativ 89 de milioane de tone de alimente pe an. La nivel european România se situează pe locul 10.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu
Editor web: Dana Costache