Tobă de casă în crustă de smântână şi hrean

Data publicării:
toba

Masa de Crăciun la români este bogată în preparate tradiţionale, iar toba e unul dintre cele mai apreciate aperitive. De aceea, în această săptămână, vă propunem o reţetă de tobă de casă, în crustă de smântână şi hrean, un preparat care sigur va impresiona orice musafir.

Dan Pasat, bucătar: „O să pregătim o tobă de casă puţin diferită de cea tradiţională, plecând de la ideea că toba merge foarte bine cu muştar sau cu smântână şi hrean, o să facem o tobă de casă în crustă de smântână şi hrean”.

Pentru acest preparat aveţi nevoie de un rasol de porc, pulpă, limbă şi ureche de porc, gelatină, ceapă galbenă, usturoi şi hrean. Bineînţeles, pe listă sunt şi condimente care dau savoare tobei: enibahar, piper boabe, coriandru şi foi de dafin. Pentru început, se pun la fiert rasolul, limba şi urechea de porc.

Dan Pasat, bucătar:Se adaugă o lingură cu sare, boabe de piper, câteva foi de dafin, 3 ,4 foi de dafin şi se lasă la foc încet timp de o oră”.

După ce aceste ingrediente au fiert la foc molcom, se adaugă carnea de porc, puţină grăsime, ceapa şi condimentele. Pentru o îmbinare armonioasă a aromelor şi o carne fragedă, se mai lasă la flacără mică încă o oră şi jumătate. În acest timp, se pregăteşte crusta pentru tobă. Se pune smântâna dulce la foc 5 minute, se adaugă o lingură de hrean şi se amestecă foarte bine. Luăm oala de pe foc şi adăugăm puţină sare.

Dan Pasat, bucătar:„Apoi o să adăugăm aspic, gelatină. se pune gelatina în apă rece aproximativ 10 minute să se înmoaie şi spre sfârşit se adaugă în smântână cu hrean”.

Se pune iarăşi pe foc până ajunge la o temperatură de 60 - 70 de grade. Carnea fiartă se taie bucăţele, iar în supa rece se adaugă usturoiul pisat, se amestecă şi, apoi, se strecoară pentru a rămâne limpede.

Dan Pasat, bucătar:Punem carnea în formă, adăugăm zeama şi se dă la frigider pentru circa 2, 3 ore”.

Odată închegată toba, se scoată din formă şi se acoperă cu sosul de smântână şi hrean.

Dan Pasat, bucătar:”Acum o să-i facem crusta, cu polonicul, se bagă la frigider şi se repetă procesul pentru a ajunge crusta la aproximativ 2, 3 milimetri”.

Când totul este gata, toba de casă în crustă de smântână cu hrean se taie felii şi se serveşte ca aperitiv, alături de brânzeturi şi legume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
PSD se retrage oficial de la guvernare! Mesajul lui Marcel Ciolacu: ”Să fie clar, am...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
„Îţi dă, dacă ai noroc, două duble”. Tilda Swinton, despre ce înseamnă cu adevărat să lucrezi cu Almodovar
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
SURSE Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii NU au calendarul plăților
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
56 de ani și e un pachet de mușchi. Hugh Jackman, pozat la bustul gol pe o plajă din Australia
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei