Municipiul Tecuci are 46.000 de locuitori, din care 18.000 locuiesc la bloc.
Oamenii a renunţat la încălzirea centralizată încă din 2004, după ce societatea locală de termoficare a intrat în faliment din cauza datoriilor uriaşe.
Daniel Ţuchel, primarul municipiului Tecuci: "La momentul acesta cetăţenii muncipiului Tecuci au contracte individuale cu Distrigazul şi se încălzesc cu centrale, microcentrale, iar acele asociaţii care au convenit să-şi facă un sistem de încălzire s-au dotat şi au încălzire".
Tecucenii spun că centralele de bloc sunt mult mai eficiente decât vechiul sistem centralizat. Au căldură la parametrii pe care îi doresc şi, în plus, nu mai sunt nevoiţi să plătească pierderile din sistem.
Grigore Miron, fochist: "Foarte eficiente pentru că nu se mai pierde căldură. La vechiul sistem de termoficare, canalele termice erau dezvelite de izolaţie şi se pierdea căldură. Agentul pleca cu 60 şi ajungea la locatar cu 40, 20 de grade se pierdeau pe traseu".
Maria Miron şi-a montat centrală de apartament în urmă cu zece ani, imediat după ce vechiul sistem centralizat a intrat în faliment. Femeia este mulţumită că are căldură şi nu mai trebuie să plătească la comun.
Maria Miron, locatar: "Înainte de a-mi pune centrală de apartament plăteam facturi până la 5 milioane, acum jumătate. Şi căldură bine. Foarte mulţumiţi suntem".
"Normal că e mai convenabil acum. Înainte te puneau în faţa unui fapt împlinit. Vroiai, nu vroiai căldură dădeai banul, acum dacă vrei da, dacă nu, nu" spune alt tecuean.
Nu toţi tecucenii au reuşit să-şi monteze o centrală de apartament.
Este şi cazul Mariei Stroiescu. Bătrâna n-a mai avut un calorifer cald în casă de 10 ani. Femeia trăieşte dintr-o pensie de cateva sute de lei şi nu a avut bani să-şi cumpere o centrală, aşa cum au facut vecinii ei.
Maria Stroiescu, locatar bloc debranşat: "Mă încălzesc cu butelie mai mult".
Fosta societate locală de termoficare din municipiul Tecuci a început să aibă probleme financiare în anul 2000, probleme care au dus la acumularea unor datorii de peste 180 miliarde de lei vechi. Debitele nu au fost recuperate nici până în ziua de astăzi.
Dan Trifan, director Direcţia Investiţii Primăria Tecuci: "La momentul acesta exista un lichidator care se ocupa de recuperarea debitelor respective".
Societatea de distribuţie a agentului termic a intrat în faliment în anul 2004.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu