Târg de antichităţi

Data publicării:
targ antichitati

Sute de obiecte de colecţie, de la timbre, linguriţe din argint, bijuterii şi până la ceasuri, sfeşnice, gramofoane sau maşini de scris au fost expuse de cei aproape 20 de colecţionari care şi-au dat întâlnire, în weekend, la târgul de antichităţi.

Neculai Miloşovici - organizator: "Definiţia colecţionarului este una singură: colecţionarul cumpără şi nu vinde niciodată, dar e puţin mai complicat pe vremurile acestea".

Pentru Neculai Miloşovici pasiunea pentru a colecţiona obiecte atinse de patina timpului a venit printr-o pură întâmplare. A cumpărat, din talcioc, o bombonieră din alamă, fără să ştie că obiectul era din perioada interbelică. De atunci au trecut mai bine de 20 de ani, timp în care colecţia lui s-a îmbogăţit considerabil: are peste 300 de ceasuri de mână sau de buzunar, multe casete cu bijuterii, tablouri dar şi o sumedenie de linguriţe şi ... câte o poveste pentru fiecare obiect pe care îl deţine.

 Neculai Miloşovici, colecţionar: "A făcut parte dintr-un set de ceai. E o lettieră dintr-un set de ceai, din argint, făcut la 1821 în imperiul austro-ungar. Era folosit pentru lapte în momentul servirii ceaiului ori a cafelei".

Mitică Voluga are 74 de ani şi adună obiecte de când se ştie. Printre cele mai valoroase pe care le-a adus la târg se numără un ibric din argint şi o stică de parfum cu cristale.

Mitică Voluga - colecţionar: "Este franţuzesc, este de pe vremea lui Napoleon, din o mie opt sute şi ceva şi e foarte vechi".

Dan Sucoverchi are o colecţie impresionantă de timbre şi numismatică, însă se laudă că este posesorul unor ordine şi brevete semnate chiar de Nicolae Ceauşescu pe care le vinde cu 100 de lei.

Dan Sucoverschi - colecţionar: "Un obiect foarte interesant este acesta: ordinul muncii clasa a treia cu tot cu brevet, care era dăruit de Nicolae Ceauşescu oamenilor muncii, pentru merite deosebite în muncă. Are semnătura preşedintelul din vremea respectivă, Nicolae Ceauşescu".

Unicitatea obiectelor, dar mai ales vechimea şi poveştile aflate chiar de la colecţionari i-au atras pe vizitatori ca un magnet. Cele mai aglomerate standuri au fost cele de bijuterii, timbre şi monede.

"Foarte mult, care au poveste, care au frumuseţea lor. Aşa ceva nu se mai poate găsi în comerţ. Eu sunt fascinată de lucrături, de modele, de culoare, în primul rând de meşteşug" a spus un vizitator.

Organizatorii îşi propun ca evenimentul să fie unul cu tradiţie şi au anunţat deja o nouă expoziţie, chiar înainte de sărbători.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...