De cum ajungi la tabăra Buciumeni, te întâmpină o poartă ferecată şi un indicator de stop, ruginit. În 1999 a fost închisă, din cauza unor probleme cu apa potabilă.
Doru Năstase, director Primăria Buciumeni: "Conservarea e un mod de a spune. După mine este mai mult în paragină."
Amintiri frumoase despre tabara de la Buciumeni o leaga şi pe doamna din imagine, profesor de peste 40 de ani la şcoala din Buciumeni.
Viorica Aciocârlănoaiei, profesor: "Aici se făceau activităţi minunate culturale. Copiii învăţau cântece, poezii, lecturau, făceau scenete de teatre, activităţi sportive."
În locul oazei de verdeața, a forfotei și a veseliei de odinioară, profesoara a regăsit un loc pustiu.
Acum, pavilioanele, băile, sala de mese şi cabinetul medical se degradează văzând cu ochii. Atunci, tabăra era şi loc de distracţie, şi sursă de venit pentru localnici.
"Făceam curăţenie acolo, dar eram mulţumită, că vorba aia , era loc de muncă. Acum e foarte greu cu locurile de muncă" a spus un localnic.
Şansele ca tabăra sa reintre în circuitul turistic sunt aproape nule. Doar pentru alimentarea cu apă este nevoie de cel puţin un milion de lei.
Ana Maria Vasiliu, director Direcţia de Tineret şi Sport Galaţi: "Asta ar fi forarea puţului respectiv, dar apoi mai sunt celălalte conducte, celălalte utilităţi, condiţiile de cazare, reabilitarea spaţiilor de cazare."
Pentru reabilitare, autorităţile locale se gândesc sa apeleze la fonduri europene.
Doru Năstase, director Primăria Buciumeni: "Cred că singura sau cea mai potrivită soluţie ar fi un proiect european altceva nu cred. Altă soluţie nu cred că există."
Tabăra, construită în 1971, a fost una dintre cele mai mari şi moderne din ţară. Acum, până şi drumul care duce acolo e plin de gropi şi denivelări.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Gelu Mormoloc