Nu există loc în oraş în care să nu vedem desene cu grafitti. Indiferent de dimensiune sau de mesaj acestea ies în evidenţă într-un mod negativ. Iar gălăţenii sunt total nemulţumiţi de aspectul oraşului.
„Uşa mea de la garaj când plec o las curată şi când mă întorc o găsesc aranjată. În fiecare an se întâmplă asta" spune un gălăţean.
„Este trist, că măcar atâta civilizaţie câtă este, este violată cu nişte urme lăsate ca nişte vandali în peşteră. Nu au fost educaţi şi nu respectă oraşul aşa cât este şi cum este. Noi ni-l facem mai frumos sau mai puţin frumos" declară alt localnic.
Deobicei, tinerii care apelează la această metodă pentru a-şi arăta talentul acţionează noaptea, iar poliţiştii locali îi identifică greu.
Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi: "În anii trecuţi am avut, de câteva ori, semnale, chiar de la cetăţenii municipiului Galaţi şi am intervenit, dar au fost cazuri în care i-am prins şi pe zi, pe lumină."
Totuşi, printre aceste desene sunt şi câteva care ies în evidenţă într-un mod pozitiv.
Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Dacă majoritatea desenelor de pe pereţii imobilelor din Galaţi nu exprimă absolut nimic, sunt şi zone unde desenele sunt adevărate opere de artă."
Indiferent de mesaj sau imagine, creatorii de graffiti riscă sancţiuni.
Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi: „Cei care sunt prinşi asupra riscă sancţiuni şi aici vorbesc de sancţiuni conform Hotărârii de Consiliu Local 79/2002, care sunt între 40 şi 50 de lei."
Pe lângă aceste sancţiuni, artiştii riscă şi amenzi în conformitate cu Legea 61, care face referire la ordinea şi liniştea publică şi a căror valoare poate ajunge până la 500 de lei.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Gelu Mormoloc