Silvia Bârlădeanu are 75 de ani. Nu s-a gândit că la bătrâneţe niciunul dintre cei doi băieţi ai săi nu-i vor rămâne alături, în gospodăria familiei din Cosmeşti. Amândoi au luat calea străinătăţii. Au ales să-şi facă o altă viaţă a lor, în Italia. Dar nu s-au îndurat să se rupă cu totul de satul natal. Cu banii câştigaţi afară, au ridicat o casă mândră, cu două etaje, în care, bătrâna mamă locuieşte singură.
Silvia Bârlădeanu: "Eu îi ajut cu munca. Am livadă în fund, întreţin toată casa, toată ograda. Dacă faci treabă cu rost o dovedeşti, dacă nu faci treabă cu rost, n-o dovedeşti."
Nu lipsurile, ci singuratate şi dorul o chinuie pe mamă. Copiii îi vin acasă doar trei săptămâni în an. În luna august sau iulie, aşa cum fac majoritatea românilor care muncesc în vest.
Silvia Bârlădeanu: "În fiecare lună îmi trimite, în fiecare lună. Este datorii, este casă de întreţinut. Pe urmă am o pensie de numai patru milioane, el mă întreţine."
Povestea Silviei Bârlădeanu este trăită de mii de bătrâni din satele României.
Localităţile, ca şi Cosmeşti, par prospere datorită celor plecaţi în străinătate. Primarii se bucură pentru că autorizaţiile de construcţii încă se dau ca pâinea caldă. Iar valoarea impozitelor creşte odată cu dimensiunile caselor.
Ion Tuchiluş, primar comuna Cosmeşti: "Au apărut ca ciupercile peste noapte, ştiţi? Dacă ne uităm şi când veniţi de la Tecuci sau de la Mărăşeşti în partea din zona cealaltă când treceţi podul la Cosmeşti, ele se vâd, adică sunt impunătoare. Cu etaj, frumoase, exact ca în vest."
Cele mai multe dintre case nu sunt locuite. Părinţii bătrâni preferă adesea să stea în locuinţele vechi, mai uşor de încălzit. Iar pe străzile asfaltate, în mare parte din an oamenii circulă cu căruţe sau biciclete.
"Când eram noi era plin satul, şi de, erau baluri, nunţi, hore! Acuma...Dar case părăsite sunt? Suunt, destule sunt. Ia uite şi aici două la rând" a spus un localnic.
Statistic, comuna Cosmeşti are 5.000 de locuitori, dar peste 2.000 dintre ei sunt plecaţi la muncă în Italia sau Spania. Cifrele mai arată că, anual, se nasc 7 copii şi mor 60 de bătrâni.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc