Este vorba despre secţia ORL din cadrul Spitalului Municipal Tecuci. Nu a mai călcat acolo picior de medic de cinci ani, iar secţia a intrat acum în conservare. Nu se mai fac internări, nu se mai fac operaţii, iar instrumentarul rugineşte în dulap.
Doina Lupaşcu, asistent medical: "Sunt ustensilele cu care lucra medicul? Medicul ORL-ist da. Pe care le am şi eu în gestiune, le duc în spate. Mai speraţi că va veni orl-ist aici? Tot sperăm."
Situaţie grea şi la Oftalmologie. De 15 ani există un singur medic care acum este în prag de pensionare. În tot acest timp a fost nevoit să se descurce cu aparatură de aceeaşi vârstă cu el.
Violeta Viuleţ, medic oftalmolog: "La un moment dat ele s-au dus, lămpile lor speciale şi atunci că am făcut o improvizaţie din lămpi din Dacie 1300 care trebuiau modificate."
Viaţa multor pacienţi din Tecuci şi nu numai este în pericol. Cele mai multe dintre operaţii nu se pot desfăşura. Spitalul nu are medic neurochirurg, iar cu un singur anestezist nu se poate face treabă. Mai ales că acesta din urmă nu face şi gărzi.
Mihaela Ginghină, director medical: "Noi încercăm să nu periclităm viaţa pecientului, îl stabilizăm. Iar când domnul doctor anestezist nu este în localitate îl transferăm la Spitalul Judeţean Galaţi, în regim de urgenţă cu ambulanţele."
Spitalul din Tecuci reprezintă o povară şi pentru Primărie, care administrează unitatea medicală.
Daniel Ţuchel, primarul municipiului Tecuci: "Ne găsim într-o zonă uşor imorală aş spune. Cu banii tecucenilor suntem nevoiţi să tratăm pacienţi din comunele învecinate Tecuciului."
Colegiul Medicilor din Galaţi are o explicaţie pentru criza gravă de personal de la spitalul din Tecuci.
Aurel Nechita, preşedinte Colegiul Medicilor Galaţi: "Cum poate fi caracterizată situaţia de la spitalul din Tecuci? După mine, printr-un management foarte slab."
La spitalul din Tecuci lucrează acum 20 de medici şi pentru a funcţiona în condiţii aproape decente este nevoie de cel puţin încă 20.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc