Criza sistemului de termoficare de la Galaţi a fost dezbătută la finalul săptămânii trecute, la iniţiativa celor de la PNL.
Actori importanţi în soarta termoficării gălăţene s-au strâns la o masă rotundă, pentru a găsi soluţii.
Printre ei s-a aflat şi Vasile Munteniţă, preşedintele Cogen România - asociaţie profesională a producţiei de energie termică şi electrică în cogenerare.
Vasile Munteniţă, preşedinte Cogen: "Din nefericire, aceasta este situaţia la Galaţi. Nu întrevăd soluţii imediate, pentru că nu se poate în acest domeniu nu poţi să faci de azi pe mâine o soluţie. Ce va fi cu siguranţă va fi acest avânt otrăvitor pentru populaţie, a implementării unui sistem care este total nociv, total respins de orice societate civilizată, respectiv aceste surse individuale, centralele de apartament".
Implementarea unei strategii energetice la nivel naţional, una dintre cele opt realizate din anii 90 şi până astăzi, ar fi putut rezolva această criză, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări.
Vasile Munteniţă, preşedinte Cogen: "În Danemarca în 1973, când a fost prima criză a petrolului, Danemarca fiind a doua ţară la vremea aia care era dependentă de resurse energetice externe şi a făcut o strategie pe care a ţinut-o cu sfinţenie, din 75 până în 2000, când a prelungit-o. Şi i-am întrebat domnule cum aţi reuşit să faceţi strategia asta şi să vă ţineţi de ea? Domnule am făcut-o ţinând cont de interesul naţional al ţării".
În iarna care s-a încheiat, gălăţenii au rămas fără căldură şi apă caldă de mai multe ori, chiar dacă afară temperaturile au coborât chiar şi până la -10 grade Celsius.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu