Sub greutatea nămeților, structura din lemn a solariilor a cedat, iar foliile de protecție au fost complet rupte. Pentru a proteja căpriorii din lemn, oamenii s-au apucat să dea omătul jos de pe solarii.
"Uite cum au rupt căpriorii zăpada, viscolul .....folia. Ce să facem? Sunt multe pierderi şi bani nu-s" a spus o localnică.
Pentru a-şi salva recoltele, oamenii au muncit zi şi noapte.
Aurelian Dragomir, legumicultor: "Am stat pe solarii, am deszăpezit, am tras zăpada cu oamenii să nu afecteze cultura, că altfel riscăm să rupe solarul şi astfel riscăm investiţia pe care am băgat-o în salată".
Viorel Panaite, producător: "Am tăiat folia pentru că ceda de tot, un solar a mai căzut după cum se vede".
Chiar şi după cinci zile de la oprirea ninsorii, fermierii din Matca nu au reuşit să înlăture zăpada de pe sere.
Din cauza temperaturilor scăzute, producătorii din Matca cheltuie mult şi cu încălzirea solariilor. Multe dintre răsaduri sunt compromise şi, probabil, legumele vor ajunge pe piaţă cu o întârziere de două săptămâni.
"Uitaţi, din cauza frigului salata a mucegăit" a spus un localnic.
Ionel Stoian, legumicultor: "Salata asta o dăm la gunoi, ca de obicei. Nu o cumpără nimeni că e îngheţată".
Necazurile producătorilor din Matca ar putea fi evitate, spun specialiştii, dacă s-ar investi în solarii cu structuri metalice. Acestea sunt, însă, mai scumpe şi nu toţi legulmicultorii îşi permit o asemnea investiţie.
Costel Vânătoru, cercetător staţiunea legumicolă Buzău: "Solariile cu structura metalică rezistă mai bine la intemperii, la vânturi, ploi, zăpezi...datorită formei, forma ajută foarte, foarte mult în scurgerea apei, zăpezii".
Ionuţ Dranica, legumicultor: "Lemnul dacă s-a rupt într-o zonă îl poţi înlocui imediat, poţi repara avaria, scheletul metalic se îndoaie, este mult mai greu de prelucrat şi costuri mult mai mari".
Pierderile sunt cu atât mai mari cu cât, spun legumicultorii, statul nu le oferă niciun fel de subvenţie.
Ionel Stoian, legumicultor: "Este vorba de 2 500 de euro...la vreo sută de milioane. Cu sămânţă, folie, lemne nu mai spunem ...că lemnele sunt scumpe".
Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca: "E al patrulea, cincilea an când avem probleme cu căderile de zăpadă. Sunt fermieri care au recoltă şi au fost nevoiţi să taie folia, alţii care au salvat folia au dat foc, au încălzit cu rumeguş care şi ăla costă".
Nici anul 2014 nu a fost unul bun pentru mătcaşi. Oamenii se plâng că au rămas cu marfa nevândută.
"Mai am şi acum varză în luna lui ianuarie şi nu am reuşit să o vând, acum la gunoi cu ea, pentru că nu a mers, nu am reuşit să o vând" a spus un legumicultor.
În urmă cu doi ani, legumicultorii au avut pierderi de 1,2 milioane de lei din cauza zăpezii. Este vorba despre 280 de hectare afectate, iar în 2014 pagubele au fost şi mai mari, acestea ridicându-se la 2,5 milioane de lei.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Gelu Mormoloc
Editor web: Dana Costache