Iulian Boldea face agricultura de 35 de ani. Anul acesta a cultivat 600 de hectare de grâu şi se asteaptă să recolteze 4-5 tone la hectar. Pentru că nu are unde să depoziteze grânele, este nevoit să vândă cerealele direct de pe câmp cu 50-60 de bani pe kilogram.
Iulian Boldea, fermier Galaţi: "Lipsa spaţiilor de depozitare ne determină, ne obligă să o dăm pe te miri ce".
Producătorii de la Agrimat Matca au investit 1, 2 milioane de euro într-un siloz de cereale, cu o capacitate de 10 mii de tone. Acum îşi pot permite să aştepte până când preţul va fi mai bun.
Gavrilă Tuchiluş, inginer Agrimat Matca: "Dacă anul trecut, pe vremea asta era preţul de vânzare de la 0,58 la 0,65, noi l-am ţinut în depozitul nostru şi l-am valorificat cu un preţ bun, zic eu de 0,87"
În judeţul Galaţi, înainte de 1989 existau 6 silozuri de cereale. Toate au fost privatizate, însă capacitatea de depozitare este de până la 10.000 de tone.
Iulian Boldea, producător Galaţi: "Lipsa acestor spaţii, practic pauperizează. Termenul nu este deloc exagerat, ne duce la faliment, suntem obligaţi să vindem cu preţul impus de ei".
Cele mai multe silozuri sunt deţinute de marii intermediari de cereale, care percep taxe mari pentru depozitare.
Petre Grigore, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Agricole: "Asta înseamnă aerare, uscare, intrare, ieşire. Deci ajunge în jur de 10 euro pe tonă şi plus lunar 4-5 euro pe fiecare tonă depozitată. "
Zilnic, zeci de camioane stau la rând să-şi descarce marfa în port.
"Dormim în maşină zile întregi. Ni se spune că dacă nu ne convine să nu mai venim, că asta e situaţia. Trebuie să trăim cu toţii. Transport porumb, grâu, din tot judeţul" a spus un transportator.
Anul acesta, în judeţul Galaţi au fost cultivate 50 de mii de hectare cu grâu, iar producţia estimată este de aproape 200 mii de tone. Cea mai mare parte din cantitatea de grâu va fi exportată în Egipt.
Editor web: Dana Costache