Autoritățile brăilene și constructorul au inaugurat luni ceea ce trebuia să fie gata, în urmă cu un an de zile - Centrul Național de Infarct.
Noul corp de clădire va găzdui secţii de chirurgie clasică şi intervenţională și va funcţiona non-stop.
Până în prezent, a fost achiziţionat un angiograf biplan, necesar în procedurile de terapie endovasculară, care a costat 1,3 milioane de euro.
Restul aparaturii va fi cumprat până la sfârșitul anului, când se estimează că noul corp de clădire va fi dat în funcțiune.
Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Deocamdată, Cardiologia se mută din spital cu ceea ce are, urmând ca să cumpărăm în umătoarele 3,4 luni aparatură de 3 milioane lei, noi și ministerul, și mobilier de 400.000 lei, astfel încât ea să fie completă, la standardele din proiect".
Autoritățile spun au un deficit de 3 specialiști, medici care au părăsit recent Spitalul Județean Brăila din cauza tergiversării lucrărilor.
Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Când vom avea toate dotările pe care trebuie să le aibă secția, ei se vor întoarce și probabil că se va rezolva necesarul de medici de înaltă performanță pe Cardiologie".
dr. Dragoș Voicu - șef Secție Chirurgie 1: "Va fi dotată cu medici de calitate, bine şcoliţi, cu aparatură ultra performantă şi în felul acesta mulţi nu vor mai siliţi să parcurgă drumul spre Bucureşti sau spre alte centre universitare pentru a suferi diferite operaţii."
Potrivit statisticilor, în fiecare lună, la Brăila, opt pacienţi mor pentru că nu li se implantează stenturi coronariene imediat de la debutul infarctului miocardic acut, proceduri care se vor face în noua secția de Cardiologie.
Prin acest program, Ministerul Sănătăţii decontează 100% costurile implantului de stent şi ale tratamentului pentru dezobstrucţia arterelor coronariene.
Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Dan Lare