Ne încântă ochiul pentru că sunt mari şi frumoase, ba chiar vânzătorii ne spun că sunt dulci şi zemoase ca roşiile de odinioară din grădina bunicii. Când ajungem acasă constatăm fie că sunt tari, fie că nu au gust.
Cercetătorii buzoieni de la staţiunea legumicolă ne explică cum este posibil acest lucru.
Costel Vânătoru - cercetător dr. SCDL Buzău: "La hibrizii de tomate cumpăraţi din import sunt adus modificări genetice pentru ca roşiile să reziste mai mult timp. Pe de altă parte substanţele folosite pentru creştere sau îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea fructului. Pe pieţele buzoiene tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti. Comercianţii ne garantează că sunt bune la gust, sănătoase şi că nu au folosit pentru creştere decât substanţe premise de legislaţie."
Cumpărătorii merg pe mâna negustorilor şi cumpără fără să pună sub semnul întrebării calitatea roşiilor.
Specialiştii ne dau fel de fel de sfaturi cum să alegem o roşie sănătoasă de una plină de toxine, însă nici măcar ţinând cont de îndemnurile lor nu putem fi siguri că ceea ce mâncăm este sută la sută nepericulos.