Risc major de inundaţii

Data publicării:
inundatii

Cu o astfel de ploaie a început prăpădul din judeţul Galaţi, anul trecut în noaptea de 11 septembrie. În câteva ore, mai multe localităţi erau acoperite de ape, iar nouă persoane şi-au pierdut viaţa. Comuna Cudalbi este una dintre cele mai greu încercate. 900 de case inundate şi două persoane decedate. Apele s-au retras, iar planurile de intervenţie împotriva inundaţiilor au rămas pe hârtie.

Ştefan Drugan, primar Cudalbi: "Eu am mai zis şi s-au supărat cei de la Iaşi pe mine. În judeţul Galaţi, din ce spunea domnul Ardean, şeful SGA-ului Galaţi, pe teritoriul judeţului Galaţi e cam 80 la sută din reţeaua hidrologică a regiunii Iaşi. Şi culmea e că şefii sunt la Iaşi. E normal să ţină bănuţii acolo."

Ecaterina Pâslaru este mama fetei de opt ani care a murit înecată în acea noapte. Încearcă să uite acele clipe, dar nu poate.

Ecaterina Pâslaru, localnică Cudalbi: "Ne-a luat apa pe toţi trei. Noi ne-am salvat, dar pe ea n-am putut s-o mai salvăm."

La un an şi patru luni distanţă, cursul pârâului Geru arată la fel ca înainte de inundaţii. Casele de pe ambele maluri, pe o distanţă de şapte kilometri sunt şi acum în pericol.

Grigore Ghionea, viceprimar Cudalbi: "Câte case sunt acum în zona de risc? În zona de risc avem în jur de 1.100 de case. Aşa de multe. Avem în toată localitatea 3.800 de case, dintre care 1.100 de case în zona asta."

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărirea Apelor Galaţi spun că au efectuat lucrări în Cudalbi. Au curăţat câteva puncte în care cursul râului se bloca frecvent, iar lucrările au costat 5.800 de lei.

Gheorghe Chicoş, inginer şef SGA Galaţi: "Să vă spun că am întâmpinat mari greutăţi cu oamenii. Că nu puteam să bag utilajul. Aici era apa, aici salcâmi puşi, garduri şi coteţe de porci. Şi am zis: domnu primar, intraţi domnule şi creaţi front de lucru."

Ştefan Drugan, primar Cudalbi: "Cetăţenii, de-a lungul timpului, pentru o jumate de metru pătrat, un metru pătrat tot se întind acolo în albia râului şi atunci albia râului se îngustează. Şi aici există anumite anomalii în sensul că Apele Române sunt proprietari pe cursurile de apă, dar curăţenie trebuie să facă primăriile."

Cursul pârâului Geru nu a mai fost regularizat de 40 de ani. Totuşi, Apele Române au promis că vor acţiona la anul, în zona respectivă.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Lucia_Grijac
Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie București: "Veniți la donare înainte de a pleca în vacanță!"
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...