În urma unui comitet pentru situaţii de urgenţă prefectul judeţului Galaţi a cerut Agenţiei Naționale de Îmbunătățiri Funciare să pună în funcțiune trei pompe care deversează în Prut cantitatea suplimentară de apă care s-a acumulat în lacul Brateș.
Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi: "Vor funcţiona atâta vreme cât este necesar pentru a aduce nivelul apei din lacul Brateş la un nivel de siguranţă".
Dacă lacul Brateș ar deversa, vor fi inundate 1.324 de locuințe, dar și 31 de agenți economici, printre care și Șantierul Naval Damen. Mai multe gospodării şi locuinţe au fost deja afectate iar oamenii se aşteaptă la ce e mai rău.
"De fiecare dată când plouă noi stăm cu frica în sân că ne ia apa, intră apă în casă. Uitaţi şi dumneavoastră cum stă apa aici" spune un localnic.
"Eu de 13 ani de când stau aici nu am avut această problemă. Nici când a crescut Dunărea la 7 metri aici nu a ajuns un fir de apă" povesteşte alt gălăţean.
Nu numai gospodăriile sunt afectate. Excesul de apă din sol a dus la creşterea pânzei freatice, iar sute de hectare de culturi de grâu au fost compromise în totalitate. Fermierii nu pot intra în câmp să facă însămânţările de primăvară.
"Din oră în oră venim aici tragem apa, ca să facem desecarea să se ducă apa din sole, din teren.... dar tot degeaba. Nu reuşim" spune un fermier.
Oreste Mândru, fermier: "Avem afectate ceapa de toamnă, orzul de toamnă şi vreo 100 de hectare de ogor pe care nu putem înfiinţa culturi".
Petre Grigore, preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Agricole: "Este imposibil ca planta aflată sub apă să mai poată să trăiască, deci este moartă. Asta nu ar fi nimic dacă am putea să-l întoarcem şi să înfiinţăm o altă cultură. Nici acest lucru nu este posibil".
Reabilitarea digurilor de pe lacul Brateş se ridică, potrivit evaluărilor făcute de specialişti, la 10 milioane de lei, bani pe care Agenţiei Națională de Îmbunătățiri Funciare nu îi are.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu