În judeţul Galaţi au fost construite în anul 2012, două rampe pentru depozitarea gunoiului de grajd: în comunele Schela şi Fundeni.
Până să fie construită platforma de gunoi, în localitatea Schela aproape că nu exista fântână care să nu fie infestată cu nitriţi şi nitraţi. În doar câţiva ani, analizele de laborator indică faptul că nivelul nitraţilor a început să scadă.
Maricel Petrea, primar comuna Schela: "Luăm probe de apă şi fântânile din Schela la primul strat încep să-şi schimbe calitatea apei. Înainte toate fantânile erau inscripţionate cu litera N nepotabil pentru copii 0-1 ani şi femei gravide".
O parte din bani au fost folosiţi şi pentru a cumpăra tractoare sau utilaje pentru transportul dejecţiilor. Primarul este foarte mulţumit, mai ales că unele utilaje sunt folosite chiar şi pentru deszăpezirea uliţelor.
Maricel Petrea, primar comuna Schela: "Câştigul şi mai mare a fost că pe lângă construirea acestei platforme betonate pentru gunoiul de grajd, comuna a primit un încărcător frontal, un tractor cu două remorci, o vidanjă, acel mic utilaj de la spatele tractorului care aruncă gunoiul pe câmp. Un câştig imens. Cu încărcătorul ne facem treburile în comunitate, iarna e foarte util la desfundatul uliţelor".
Chiar dacă au acum condiţii civilizate de depozitare a gunoiului de grajd, cei mai mulţi dintre ţărani şi-au improvizat platforme în curte. Unii săteni se plâng că rampa amenajată de Primărie este mult prea departe de casa lor.
"Eu îmi fac platforma acasă, am un singur cal, îmi fac platforma acasă, fac mraniţă şi o folosesc în solar" spune un localnic.
"Acolo e departe şi e panta mare, mai ales pe timp de iarnă nu ai cum să ajungi cu gunoiul acolo în rampă" declară alt sătean.
Sătenii pot fi amendaţi dacă nu depozitează gunoiul în spaţii autorizate, însă primarul este ...răbdător.
Maricel Petrea, primar comuna Schela: "Sunt şi amenzi, dar lucrăm la conştientizare. În aceste timpuri când pensiile sunt mici să venim şi noi cu amenzi, ar fi grav".
La nivel national, Ministerul Mediului a cheltuit în ultimii şapte ani, 60 de milioane de euro pentru a reduce poluarea apei care se bea la ţară.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Ionuţ Mocanu