Timp de două ore aproape 80 de gălăţeni au protestat la sfârșitul săptămânii trecute în faţa Prefecturii încercând astfel să atragă atenţia asupra defrişărilor ilegale făcute în pădurile din România.
„Noi am venit aici ca să spunem stop acestor defrişări şi acestor abuzuri care se fac" spune un protestatant.
„Suntem aici pentru a face un prim pas pentru a proteja pădurile care sunt tăiate în mod abuziv. Este vorba de sănătatea noastră. Respirăm un aer cât mai toxic" explică alt manifestant.
Romică Gârneaţă, preşedinte Cartel Alfa Galaţi: „E o crimă ce se întâmplă în nordul Moldovei, în Transilvania. Munţi întregi sunt goi. E o crimă împotriva naturii şi e o crimă împotriva populaţiei."
„Stop defrişărilor" , „Pădurea este viaţa noastră! Salvaţi-o!" sau „Daţi-mi România înapoi!" sunt câteva dintre mesajele de pe afişele gălăţenilor.
Ştefan Bădiţă, organizator: „Este aurul verde pădurea. Se ştie că România a avut cea mai mare suprafaţă împădurită din UE şi chiar din Europa. Acum am scăzut. Am ajuns să fim cam pe ultimele locuri."
La protestul de la Galaţi au participat şi copii, care au protestat într-un mod inedit. Ei şi-au adus de acasă hârtie şi creioane colorate şi au desenat copaci.
"Protestez pentru că nişte oameni taie copacii. Nişte oameni răi" spune un copil.
La Galaţi au dispărut în ultimii ani lizierele de pădure care protejau oraşul de poluarea produsă Combinatului Siderurgic, dar şi din zone unde copacii împiedicau apariţia inundaţiilor.
Ştefan Bădiţă, organizator: „Jaful asupra pădurilor ar trebui să fie încadrat ca atentat la siguranţa naţională şi pedepsele să fie dure."
Proteste similare au avut loc în 21 de oraşe din ţară, dar şi în 10 localităţi din străinătate, printre care se numără Londra, Madrid sau Viena.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu