Octavian Tălpău a fost timp de 11 ani taximetrist. În 2012 a renunţat la această profesie şi şi-a găsit un loc de muncă în construcţii. Nu avea, însă, calificare.
Octavian Tălpău, muncitor: „Am găsit eu, dar m-am dus să fac cursuri la ei, acum am un loc de muncă".
La firma în care lucrează Octavian, 60% din personalul angajat în ultimii doi ani, a absolvit cursurile PICAS.
Gheorghe Pascariu, angajator firmă de construcţii: „În general sunt pregătiţi. Eu am nişte propuneri ca să găsim o soluţie şi pe parte practică, nu doar pe pe parte teoretică."
Noul proiect aduce lucruri inedite. Fiecare participant primeşte 5 lei pe oră dacă vine la cursuri, iar cei care vor să se califice într-o meserie grea vor primi la absolvire câte 1.000 de lei. Şi nu doar atât.
Ilie Simion, manager proiect PICAS: „Primii care reuşesc să se angajeze, deci care au şi chef de muncă pentru că până la urmă noi asta căutăm, primesc altă mie de roni."
„Voi fi izolator hidrofug, sper să găsesc repede un loc de muncă. Odată ce este recunoscută calificarea, sper să fie şi recunoscută pentru angajatori" a spus un cursant.
Judeţul Galaţi ocupă locul al treilea pe ţară la numărul de persoane fără un loc de muncă.
În evidenţele AJOFM Galaţi erau înregistraţi la sfârţitul lunii iunie 18 177 de şomeri, dintre care 15 800 neindemnizaţi.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Florin Gîlcanu
Editor web: Dana Costache