În Galaţi, există acum aproximativ 1.500 de chioşcuri după ce în ultimul an şi jumătate, 162 au fost desfiinţate.
Fie nu aveau autorizaţie sau îngreunau vizibilitatea în intersecţii, fie nu erau prevăzute în proiectele europene de reabilitare a unor străzi.
Mihai Bucatanschi, membru Comisia de Urbanism: "Dacă vii cu o sistematizare de mare amploare, cu cheltuieli de milioane, cu sprijin din Comunitate Europeană şi amenajezi strada la nivel european şi pe trotuare, mie nu mi se pare normal să laşi acele obiective acolo."
Din păcate însă, în urma demolărilor rămân platforme betonate şi resturi de gresie.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Imaginea unui oraş de la intrare se vede. Acest principiu nu face însă cinste Galaţiului. Cei care intră pentru prima dată în oraşul de la Dunăre, nu sunt întâmpinaţi de un complex comercial atractiv, ci de mai multe chioşcuri lăsate în paragină."
"Arată urât şi e păcat că e chiar la intrarea în oraş. Şi când vin nişte străini şi văd nişte ruginături pe aici este inestetic" a spus un gălăţean.
"Nu prea este estetic. Bănuiala mea este că trebuie evacuate, dărmate, făcut un spaţiu verde ceva frumos aici" a declarat un alt localnic.
Autorităţile locale spun că în zonele aglomerate, în locul chioşcurilor, nu se va construi nimic.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "E un moment în care facem reabilitare urbană generală, Galaţiul are un plan de urbanism general şi zonal şi trebuie reabilitat. Dacă vrem să arătăm ca Iaşiul, Braşovul şi Sibiul, nu putem altfel decât în acest fel".
Chioşcurile vor fi în continuare demolate, iar construcţiile provizorii de pe domeniul public vor fi desfiinţate.
Cei afectaţi de aceste acţiuni ale Primăriei sunt sfătuiţi să folosească spaţiile comerciale existente, dar care nu sunt folosite de ani de zile. Este vorba despre cele din pieţele din oraş care se pot închiria la preţuri accesibile.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc
Editor web: Dana Costache