Preotul, asistentul medical al satului

Data publicării:
preot corod

Vasile Boldeanu, preot: "Biserica pe care o vedeţi nu exista, am început-o şi am terminat-o în 2004. Dacă v-aş spune cu ce bani am început această biserică, nu m-aţi crede. Pentru că toţi cei care vin şi o văd cât este de frumoasă nu cred că am început-o doar cu 20 de euro. Oamenii au fost cei care au contribuit cel mai mult la contrucţia bisericii lor".

În primii ani de preoţie, banii care trebuiau să fie salariul părintelui se duceau în construcţia şi dotarea bisericii.

Lucrurile nu s-au oprit aici. A urmat cursuri de prim-ajutor şi de ani de zile tratează şi durerile fizice ale oamenilor, nu doar pe cele sufleteşti. A ales această cale după ce a trăit ceea ce el numeşte...un eşec!

Vasile Boldeanu, preot: "Într-o iarnă o femeie din sat m-a chemat să o împărtăşesc, pentru că se simţea foarte rău. Pentru că era seară şi mâncase nu aveam voie să o împărtăşesc. Am mărturisit-o şi i-am promis că a doua zi o să vin să o împărtăşesc. Iar la maxim jumătate de oră după ce am plecat am văzut o salvare care intra în sat, am văzut că a oprit acolo, m-am întors la casa unde locuia femeia şi am aflat că a făcut un stop cardiac şi a murit în salvare, în drum spre Tecuci. A fost momentul în care mi-am dat seama că într-un sat preotul trebuie să fie mai mult decât un preot, trebuie să suplinească şi lipsurile dintr-un sat. Şi în anul 2002 m-am înscris la o şcoală de asistenţi medicali".

Acum are un adevarat cabinet în care poate lua tensiunea sau face un EKG celor care au nevoie. Totul datorită unui proiect din 2012, implementat de Crucea Roşie, în cele mai izolate locuri din ţară.

Gheorghiţă Hogea, director Crucea Roşie Galaţi: "În fiecare judeţ există câte un punct de prim ajutor în localităţile izolate. Ce se vrea mai departe? Crucea Roşie a finanţat timp de un an, dar vrem să se organizeze de acum şi în alte localităţi".

A urmat apoi construcţia unei biblioteci, a unei săli multimedia, iar planurile de viitor sunt la fel de ambiţioase.

Vasile Boldeanu, preot: "Am cumpărat un lot de pământ de două hectare şi 30 de arii. Mi-a venit ideea de a construi pe acest teren o clădire în care să reuşesc să adun oamenii cu probleme, unde să putem să le oferim cazare, să putem să le oferim o hrană".

Părintele Vasile Boldeanu are doar 33 de ani şi vrea să-şi trăiască viaţa în satul de care s-a îndrăgostit şi în care recunoaşte că a găsit împlinirea.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri