La fel ca şi anii trecuţi, în municipiul Galaţi de deszăpezire se va ocupa Serviciul Public Ecosal. În momentul de faţă, în depozitul societăţii sunt 1.700 de tone de sare, iar bugetul alocat pentru această iarnă este de 3,8 milioane lei.
Ionuţ Pucheanu, director Ecosal Galaţi: "Avem cinci sărăriţe, alte 13 tractoare cu perie şi încă trei camioane cu lamă. Toate aceste utilaje sunt ale Ecosalului urmând ca acolo unde nu facem faţă să apelăm şi la utilajul terţilor".
În judeţul Galaţi, licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene a fost adjudecată de firmele gălăţene Lemacons şi Vega 93. Pentru iarna aceasta, Consiliul Judeţului a alocat două milioane de lei, însă suma poate fi suplimentată în funcţie de starea vremii.
Costel Fotea, county manager CJ Galaţi: "În momentul de faţă avem peste 1100 tone de material antiderapant, urmând ca până la sfârşitul acestei luni să mai vină aproximativ 1.300 tone de material antiderapant".
Chiar dacă una dintre firmele care a câştigat licitaţia pentru deszăpezire a cerut intrarea în insolvenţă, conducerea CJ Galaţi dă asigurări că deszăpezirea în judeţ nu va fi afectată.
Costel Fotea, county manager CJ Galaţi: "Am auzit şi noi că au probleme, dar au promis că nu vor fi probleme cu deszăpezirea în această iarnă".
Dacă în judeţ şi în municipiu se ştie cine se va ocupa de deszăpezirea drumurilor, nici până în prezent nu a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru curăţarea drumurilor naţionale de pe raza judeţului.
Dorin Otrocol, prefectul judetului Galati: "Este procedura ..se derulează în continuare. Au avut iniţial pe întreg judeţului respectiv drumurile naţionale judeţene, după care au trecut la etapa următoare licitaţia pe tronsoane de drumuri adică DN 24, DN 25, DN 26 şi este în desfăşurare procedura".
Probleme sunt şi la Brăila. Deşi Consiliul Judeţului Brăila are la dispoziţie 23 de milioane lei pentru deszăpezirea drumurilor, câştigătorul licitaţiei va fi stabilit abia la finalul lunii ianuarie. Până atunci, autorităţile au propus ca deszăpezirea să se facă cu ajutorul primăriilor.
Ovidiu Nechita, vicepreşedinte CJ Brăila: „Noi deja am centralizat situaţia UAT-urilor de la Primării. Ştim care sunt cele care vor să se angreneze în treaba aceasta. Am primit şi numărul de km pe raza fiecărui UAT. Dacă la noapte ninge şi va fi nevoie de intervenţie atunci se va merge pe încredinţarea directă a celor care au utilaje în dotare."
Practic, primarii din judeţ au liber să încheie contracte cu firme care să asigure deszăpezirea sau să folosească utilajele instituţiei, urmând ca ulterior Consiliul Judeţean să deconteze costurile.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Liviu Hagiu
Editor web: Dana Costache