De-a lungul anilor, copiii cu nevoi speciale care au primit avizul de a participa la cursuri în învăţământul de masă au stârnit numeroase discuţii. De multe ori, pentru simplu fapt că profesorii de la clasă reuşeau cu greu să îi stăpânească. Fenomen cauzat şi de lipsa profesorilor de sprijin pentru copiii în dificultate.
În judeţul Galaţi sunt 310 şcolari şi preşcolari cu nevoi speciale.
Diamanta Bulai, inspector şcolar adjunct ISJ Galaţi: "La nivelul judeţului Galaţi avem doar 10 norme şi 86 de copii practic beneficiază de servicii de sprijin".
Celorlalţi copii li se aplică planul personalizat de intervenţie de către cadrele didactice de la clasă.
Diamanta Bulai, inspector şcolar adjunct ISJ Galaţi: "Este o mare problemă, pentru că noi nu avem profesori de sprijin. Fiecare profesor are 16 ore, se împart la 8, câte 2 ore pe săptămână servicii de sprijin".
Sunt foarte multe cadre didactice care nu au studii de specialitate şi nu reuşesc sa facă faţă cazurilor de acest gen.
Diamanta Bulai, inspector şcolar adjunct ISJ Galaţi: "Profesorii de sprijin acum, de la apariţia legii educaţiei naţionale, pot fi doar persoane care au facultatea de psihologie sau psihopedagogie specială".
Dintre cei 310 elevi cu nevoi speciale, 168 sunt în învăţământul primar, 108 sunt în învăţământul gimnazial, 19 sunt la grădiniţe şi 15 în învăţământul liceal. La aceştia se adaugă şi alţi 653 elevi integraţi în şcolile speciale din Galaţi.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu