Săptămânal, zeci de studenţi de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor merg în staţiile pilot de lapte, carne şi bere, pentru a face practică. În această săptămână, tinerii fac unt şi telemea! Totul începe cu ...teoria.
A urmat apoi, cel mai aşteptat moment: cel practic.
"Vana de brânză va găzdui 380 de litri de lapte care vor fi transformaţi în telemea. Mai întâi vom adăuga clorura de calciu, la un interval de timp, enzimă şi apoi bacteriile lactice. Procesul acesta de obţinere a brânzei telemea va continua timp de o lună de zile" a spus profesorul îndrumător.
Îndrumătorii spun că produsele care ies de pe mâna studenţilor sunt cel mai aproape de hrana naturală, cea tradiţională.
Octavian Gavrilă, inginer industrie alimentară: "Avem un produs obţinut, o brânză proaspătă, obţinută ca la ţară numai că în condiţii de igienă mult mult mai avansate. Un conţinut de grăsime are minim 23%, maxim poată să ajungă 24-25% în substanţă uscată".
Aceste alimente ajung fie la cantina studenţească, fie în magazinul din campus. În ziua în care se primeşte marfă, cel mai repede se vând produsele din carne. Studenţii care au lucrat în staţii se mândresc atunci când cumpără preparatele făcute chiar de ei în timpul practicii.
"La staţia de carne am lucrat mai mult, am stat un an de zile, am făcut produse, am şi cumpărat, avem un magazin, deci produse făcute de mine, le-am şi gustat, sunt foarte bune" a spus un student.
Iulia Bleoancă, şef de lucrări Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "Şi procesul tehnologic este dificil prin prisma faptului că este de lungă durată şi necesită atenţie. Dar mândria de a obţine singur un produs e mare".
Toate aceste lucruri au fost posibile datorită implementării unui proiect european în valoare de aproximativ trei milioane de euro.
Daniela Bordea, prodecan Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi: "În 2010 am primit finanţarea şi ne-am propus ca la finele lui 2014 să încheiem proiectul. Mai avem de recepţionat o serie de echipamente cu scop didactic, şi cu acestea proiectul nostru se încheie".
Datorită echipamentelor performante din cadrul facultăţii, mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri local şi internaţional s-au arătat interesaţi de dezvoltarea unor proiecte de cercetare în staţiile pilot.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu
Editor web: Dana Costache