Pleacă viitorii medici

Data publicării:
exod medici

Nu au profesat încă într-un spital din România, dar ştiu clar că vor să lucreze în străinătate. Este şi cazul Andreei care se pregăteşte să părăsească România. A absolvit anul acesta facultatea de medicină, a dat examenul de rezidenţiat şi aşteaptă acum rezultatul. După susţinerea licenţei, din toamnă îşi va face bagajele împreună cu soţul ei.

Andreea Ion - absolventă Facultate de Medicină: "În primul rând am considerat-o o provocare, dar şi o perspectivă bună, sistemul medical francez fiind foarte bine pus la punct. Cât de bună va fi această perspectivă va hotărî şi capacitatea noastră de a face faţă cerinţelor de acolo şi cât de bine ne vom adapta la un mediu nou."

La fel ca ea, au dat deja examenul de rezidenţiat în Franţa alţi 19 studenţi de la Facultatea din Galaţi, dintr-un total de 80 de absolvenţi. Situaţie îngrijorătoare pentru reprezentanţii facultăţii.

dr. Aurel Nechita - decan Facultatea de Medicină Galaţi: "Pentru sistemul nostru medical e o pierdere foarte mare. Să nu vă închipuiţi că nu pleacă cei mai buni. Pleacă şi mai slăbuţi, mai aventurieri. Dar marea lor majoritatea sunt şefii de promoţie, şefii de an, cei care au notele cele mai bune."

Salariile mult mai mari cu care sunt plătiţi rezidenţii în Franţa, spre exemplu, lasă aici în ţară secţii de spital cu deficit de personal major.

Victoriţa Stefănescu - manager Spital de Copii Galaţi: "Am anunţat consurs pentru ORL, dermatologie, secţii deficitare până acum la noi, unde sperăm să se ocupe cu foşti absolvenţi ai facultăţii. Cred că e un câştig şi pentru noi dacă ei se vor întoarce. Nu de alta dar, specilităţile deficitare vor rămâne deficitare dacă nu se va întâmpla acest lucru."

Mirajul străinătăţii nu i-a cuprins pe toţi absolvenţii. Sunt şi studenţi care vor să rămână în ţară. Doina Pleşa, lucrează deja într-un spital, ca asistent medical.

Doina Pleşa - absolventă Facultate de Medicină Galaţi: "Odată ce termini şi devii medic rezident, salariul este foarte mic. Minim pe economie. Probabil că s-au gândit la varianta: cu banii ăştia ce să faci? Dar să sperăm că lucrurile se vor îndrepta în timp, optimismul moare ultimul şi trebuie să rămână şi cineva aici."

Pentru decanatul Facultăţii de Medicină din Galaţi, cei 20 de studenţi care au cerut aprobare să dea examen de rezidenţiat înainte de licenţă, reprezintă un număr record. În anii anteriori, cel mult 10 studenţi solicitau astfel de aprobări.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...