Este tot ce are în frigider Agripina Panait, unul dintre pensionarii care au poprire pe pensie. Alimente pe care nu le-a cumpărat, ci le-a primit de pomană de la o vecină.
Femeia are o pensie de 790 de lei şi este nevoită să se împrumute mereu de la Casa de Ajutor Reciproc. Ultimul împrumut este în valoare de 1.800 de lei. A plătit câteva luni, dar nu a mai reuşit. Acum are poprire pe pensie o treime din venituri.
Agripina Panait, pensionară: "Nu sunt bani. Doamne fereşte. Nu sunt bani pentru achitarea acestor credite? Cu astea mă lupt. Mă chinui, sigur că da, că dau câte puţin, cât pot. Luna viitoare am zis că o sa dau, mi-a promis un nepot că o să mă mai ajute şi el."
Într-o situaţie similară se află alte câteva sute de pensionari care au luat împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc. Ca să-şi recupereze banii, instituţia a cerut Casei de Pensii să pună poprire pe veniturile vârstnicilor.
Aurelian Agache, vicepreşedinte C.A.R pentru Pensionari Galaţi: "După ce s-au depăşit cele două luni, noi am făcut popriri la Casa de Pensii pentru ratele pe care le au de plătit. Câte persoane sunt cu poprire la ora actuală? 270, 280."
De la aceşti pensionari, Casa de Ajutor Reciproc recuperează aproximativ 45 de mii de lei lunar. Şi nu sunt singurii care au poprire pe pensie. În total, la nivelul judeţului există 2.800 de bâtrâni cu pensii tăiate. Fiecărui restanţier i se opreşte o treime din venituri. Plus un comision care rămâne la bugetul statului.
Denis Aramă, director Casa de Pensii Galaţi: "Totodată cu aceste popriri, Casa de Pensii ia şi trei la sută comision asupra sumei poprite, trei la sută care constituie venit la bugetul asigurărilor sociale de stat. Deci e bine să nu se ajungă în cazul acesta pentru că pensionarul suportă şi acest comision."
În primele şase luni ale anului, Casa de Ajutor Reciproc a acordat împrumuturi în valoare de 23 de milioane de lei pentru peste 9 mii de pensionari din Galaţi.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Liviu Hagiu