Pasajul pietonal din centrul Galaţiului a fost construit în anii '70 şi de-a lungul timpului a avut parte doar de câteva peticeli.
Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Bucăţi de tencuiala s-au desprins deja din plafonul pasajului, iar infiltraţiile pun în pericol construcţia care este deja şubredă. Cu toate acestea, pentru a nu ocoli 50 de metri până la trecerea de pietoni, galăţenii riscă şi trec zilnic pe aici."
Până vor începe lucrările de consolidare, oamenii sunt de părere că pasajul ar trebui închis. Mai ales că din pereţi au ieşit fire de la vechea instalaţie electrică a construcţiei.
"Trebuie refăcut şi reparat. Veţi mai trece pe aici? Nu. Şi nici acum nu prea am vrut să trec, dar ca să nu mai traversez" a spus un trecător.
"Nu am încotro. Copilul este mic şi îl dirijez pe aici ca să nu traverseze strada. Şi nu vă e teamă ? Ba da" a spus o gălăţeancă.
Specialiştii în construcţii spun că starea de degradare a pasajului este cauzată de infilltraţii, dar şi pentru că nu a mai fost reparat de foarte mulţi ani.
Gheorghe Ionescu, specialist în Drumuri şi Poduri: "Se văd urme ale infiltraţiilor apelor şi la nivelul planşeului, la nivelul pereţilor, chiar şi pardoseala în ultimul timp. Asta într-adevăr corodează şi plasa de rabitz şi se poate desprinde cu totul şi atunci intr-adevăr devine un pericol pentru trecători."
Hidroizolaţia construcţiei este afectată şi din acest motiv bucăţi din plafon au început să cadă.
Constantin Mitroi, specialist în construcţii: "Ancorele care au făcut legătura dintre noul planşeu şi vechiul planşeu au corodat. Se poate vedea şi din cauza asta a rămas în aer. Al doilea planşeu este în aer. Şi din cauza asta a căzut."
Reprezentanţii Primăriei cunosc situaţia şi speră ca în acest an să înceapă lucrările de reparaţii. Nu se ştie însă ce costuri va presupune lucrarea deoarece bugetul de venituri şi cheltuieli nu a fost aprobat.
Aurel Vlaicu, city manager Primăria Galaţi: "Am reuşit să finalizăm expertiza, ştim exact care e probleama acolo. Erau nişte infiltraţii de apa de la nişte rigole şi anul acesta avem bani bugetaţi pentru a începe să lucrăm la pasaj pentru consolidare."
Potrivit specialiştilor lucrarea de consolidare presupune îndepărtarea totală a tavanului, până la placa de rezistenţă a pasajului. O lucrare de asemenea amploare înseamnă întreruperea totală a traficului rutier în zona centrală a orașului.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu